Er zit plankton aan de buitenkant van het ISS

De ruimte herbergt nog vele geheimen en mysteries, maar niemand had verwacht dat aards plankton daar deel van zou uitmaken. Toch is er plankton aangetroffen aan de buitenkant van het internationale ruimtestation ISS. De Russische vluchtleider Vladimir Solovjov heeft dat verklaard. Hoe het plankton er gekomen is, is vooralsnog een raadsel. De meest voor de hand liggende verklaring zou zijn dat er plankton aanwezig is op de lanceerbasis Bajkonoer in de steppen van Kazachstan en dat het plankton mee naar boven is gekomen. Maar er is geen plankton in Kazachstan. Volgens Solovjov moet er nader onderzoek worden gedaan."Dit is uniek." Een theorie is dat opwaartse luchtstromen deel zouden uitmaken van het proces. Uit eerder onderzoek bleek al dat micro-organismen zoals bacteriën in de ruimte kunnen overleven. Het is niet mogelijk dat het plankton al van begin af aan op het ISS zit. Het ISS werd in 1998 gelanceerd. Sowieso moet de buitenkant van het ISS goed worden schoongemaakt omdat het station als gevolg van de werking van de raketmotoren sterk vervuild is. Vooral de ramen zouden vies zijn.

Bron(nen):   Astroblogs  Cnet    

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Dat lijkt bewijs voor de theorie dat micro-organismen zich via rondslingerend ruimte-ijs (meteorieten) van planeet tot planeet kunnen verplaatsen

  • carlblyweert

   Niet per se van planeet naar planeet. Niet vergeten dat de aardse atmosfeer tot 900 km hoog rijkt (exosfeer) en dat het iss op 300km (thernosfeer) rondvliegt. Meest waarachijnlijk is dus nog steeds dat het van de aarde komt.

   (in antwoord op Burgermans)

Reacties niet toegestaan