Godsdienstige kinderen zijn egoïstischer

Kinderen die opgroeien met een godsdienst, hetzij als christen hetzij als moslim, zijn minder aardig voor anderen dan kinderen uit niet-religieuze gezinnen. Dat blijkt uit een onderzoek van 7 universiteiten van over de hele wereld. Volgens de onderzoekers heeft het geloof een negatieve invloed op het altruïsme van kinderen. In het algemeen wordt aangenomen dat kinderen die opgroeien met een religie altruïstischer en vriendelijker naar anderen toe zijn. Religie zou ook van belang zijn voor de morele ontwikkeling, maar die veronderstellingen worden nu op wetenschappelijke basis onderuit gehaald. Aan het onderzoek namen bijna 1.200 kinderen deel van 5 tot 12 jaar uit de VS, Canada, China, Jordanië, Turkije en Zuid-Afrika. Bijna 24% was christen, 43% moslim en 28% niet-religieus. Er waren te weinig joodse, boeddhistische en hindoeïstische kinderen om de invloed van die godsdiensten apart te analyseren. Aan de kinderen werd gevraagd om stickers uit te zoeken. Daarna werd hen verteld dat er niet genoeg waren voor alle kinderen om te kijken of ze hun stickers wilden delen. Ook kregen ze een film te zien van kinderen die duwen en trekken om te kijken hoe ze daarop reageerden. Uit de resultaten blijkt dat de kinderen die opgroeien in christelijke of islamitische gezinnen minder altruïstisch zijn dan kinderen uit niet-religieuze gezinnen. Hoe ouder de kinderen waren - en hoe langer ze dus aan de religie werden blootgesteld - hoe sterker dit effect was. De ouders van kinderen die religieus worden opgevoed zijn er daarentegen van overtuigd dat hun kinderen 'empathisch en gevoeliger voor het lot van anderen' zijn dan andere kinderen.

Bron(nen):   The Guardian      

28 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Janneke van Vught

  Ik stond bijna 20 jaar voor de klas van een basisschool. Van huis uit was het een katholieke school maar daar was weinig meer van terug te vinden al merkte inderdaad wel welke leerlingen thuis nog het geloof mee kregen.
  Egoïstisch vind ik niet het goede woord, ze kozen sneller een andere leerling die ook gelovig was.

  • Blargh

   racisme dus

   (in antwoord op Janneke van Vught)
   • Calhoun84

    Nee hoor, en ook geen discriminatie (het woord dat je eigenlijk zocht). In ieder geval niet zolang anderen niet buitengesloten worden. Dat katholieke kinderen elkaar opzoeken heeft niet zo zeer met het geloof te maken maar met de gemeenschappelijke deler. Zo zullen kinderen die op voetbal zitten elkaar ook eerder opzoeken dan dat ze de kinderen die op hockey zitten zullen opzoeken.

    (in antwoord op Blargh)
    • Blargh

     “zolang anderen niet buitengesloten worden”
     Mag een moslim vrouw met niet-moslim man huwen?
     Mag een niet-moslim in een moslim slagerij werken?

     (in antwoord op Calhoun84)
     • Moos1

      Jemig alweer off topic. Je ventileert je islamofobie op de verkeerde plek.
      Het gaat over ALLE religieuze kinderen.

      (in antwoord op Blargh)
    • Blargh

     “die op voetbal zitten”
     Elke jongen speelt wel voetbal ….je religie zit in je hoofd en thuis

     (in antwoord op Calhoun84)
    • Blargh

     Kafir (Arabic: كافر‎ kāfir; plural كفّار kuffār; feminine كافرة kāfirah) is an Arabic term (from the root K-F-R “to cover”) used in an Islamic doctrinal sense, usually translated as “unbeliever,” “disbeliever,” or “infidel”. It is used as a derogatory term. [1][2][3] The term [4] alludes to a person who rejects or disbelieves in God and the religious truth revealed through the mission of the Islamic Prophet Muhammad, and thus demonstrates ingratitude towards God;[5]

     (in antwoord op Calhoun84)
  • Delores Black

   .❝my neighbor’s mother is making $98 HOURLY on the lap-top❞….A few days ago new McLaren F1 subsequent after earning 18,512$,,,this was my previous month’s paycheck ,and-a little over, $17k Last month ..3-5 h/r of work a day ..with extra open doors & weekly paychecks.. it’s realy the easiest work I have ever Do.. I Joined This 7 months ago and now making over $87, p/h..Learn More right Here….
   3aat……..
   ➤➤
   ➤➤➤ http://GlobalWorldEmploymentVacanciesReportFull/GetPaid/$97hourly… ❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦

   (in antwoord op Janneke van Vught)
 2. Blargh

  en hoe zit het met de eigenschap “racisme”?
  Er is geen groter racisme te vinden dan in religies want enkel “zij”(kies zelf een der welbekende sprookjes) hebben de waarheid in pacht

  • Calhoun84

   hahahaha en daar kom jij mee aanzetten? Wie krijgen er bij jou allemaal geen sneer? Moslims zijn niet pluis, vluchtelingen niet, mensen met Downsyndroom niet, gelovigen niet, linksen niet…. Nog een groep vergeten?

   (in antwoord op Blargh)
   • Calhoun84

    Oost-Europeanen, Antillianen… Nog meer?

    (in antwoord op Calhoun84)
    • Calhoun84

     Media, de Europese Unie

     (in antwoord op Calhoun84)
     • jandan

      die pvv mensen zijn de ergste fundamentalisten.

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      Niet per definitie, Windows/Blargh wel. Maar waar had ik het over de PVV?

      (in antwoord op jandan)
     • jandan

      je had het niet over de pvv.
      ik wel en geef dit aan als een duidelijk voorbeeld.

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      Op die manier. Ik dacht dat je het sarcastisch naar mij bedoelde.

      (in antwoord op jandan)
     • jandan

      nee, als ik dat wel wil doen, dan ben ik erg duidelijk.

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Blargh

      ah, welke religie belijden deze dan?

      (in antwoord op jandan)
     • jandan

      het pvvisme…
      je weet wel, het blindelings achter die geblondeerde groot moefti aanrennen en alle meuk die uit zijn strot komt voor waarheid aannemen.

      (in antwoord op Blargh)
     • Blargh

      Ik ben anti-religie dus neem van niemand iets ‘voor waarheid’ Al zeker niet van politici

      (in antwoord op jandan)
     • Bartje

      Lach mij een krul in mijn lul als deze club PVV heel veel zetels krijgt bij de eerst komende verkiezingen.
      Om er dan achter te komen dat ook de PVV NIETS veranderd.
      Kunnen eindelijk deze folklore afgeschaft worden.

      (in antwoord op jandan)
  • Burgermans

   *proest*
   Hoe kun jij als Jodenhater beweren dat religies racistisch zijn?

   (in antwoord op Blargh)
   • Blargh

    Wil je nu beweren dat elke religieuze gekkie club geen (be)gesloten gemeenschappen zijn met absurde regeltjes om hun aantallen te behouden? (Joodse moeder, doodstraf bij verlaten(Islam), …

    (in antwoord op Burgermans)
 3. AT

  Dan is het natuurlijk interessant om te weten wat het in religie dan is dat voor verminderde empathie zorgt. Ik kan me voorstellen dat de indoctrinatie met een gevoel van superioriteit (‘de mens is geschapen naar het evenbeeld van god’ of ‘we zijn gods uitverkorenen’) in belangrijke mate meespeelt.

 4. wwoud

  Dit onderzoek leverde ook op dat kinderen die religieus worden opgevoegd ook geneigd zijn strenger te straffen.

 5. Grietver

  Het is al meer dan tien jaar bekend dat kerkbezoek samenhangt met *meer* hulp voor anderen, maar met *minder* altruisme (Smith 2003).

  Maar in deze studie wordt alleen het negatieve aspect benadrukt. En het positieve aspect wordt in de laatste paragraaf afgeschilderd als een misverstand van de ouders. Een double-whammy tegen religie. Dat zal dan ook wel de bedoeling zijn geweest van de studie. Want wie doet er anders wetenschappelijk onderzoek terwijl dit geen kennis toevoegt, maar wel de al bekende helft weg laat.

Reacties niet toegestaan