Britse wetenschappers mogen embryo’s modificeren

Om meer zicht te krijgen op wat de mogelijke oorzaken zijn van miskramen, mogen Britse wetenschappers voortaan menselijke embryo's genetisch modificeren. De wetenschappers willen vooral weten wat er in de eerste 7 dagen van het leven na de bevruchting gebeurt. Nadat de embryo's onderzocht zijn, zullen ze niet meer gebruikt worden voor voortplanting. Onderzoek doen op embryo's ligt uiterst gevoelig. Critici vrezen dat het de deur openzet naar het maken van designerbaby's waarbij ouders kunnen kiezen wat voor kind ze willen. Dr. Kathy Niaken, die stamcelonderzoek doet bij het Francis Crick Institute in London, had de vergunning voor de manipulatie aangevraagd en wil alleen de kennis van het groeiproces vergroten: 'We willen graag begrijpen welke genen er nodig zijn voor de ontwikkeling van een menselijk embryo tot een gezonde baby. De reden waarom dat zo belangrijk is, is dat miskramen en onvruchtbaarheid zeer vaak voorkomen maar er te weinig over bekend is'. Wat men wel weet is dat maar de helft van 100 bevruchte eicellen zich tot een blastocyste vormt, de eerste fase in de ontwikkeling. Van die 50 bevruchte embryo's nestelen zich maar 25 in de baarmoeder. Daarvan worden er vervolgens maar 13 ouder dan 3 maanden. De embryo's die gebruikt gaan worden voor het onderzoek komen van een IVF-kliniek.

Bron(nen):   AD      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kwikfit

  ENG …. heeeeeeel ENG

  • Jerapah

   Het hoeft in principe niet eng te zijn, als je onderzoek wilt doen naar de oorzaak van miskramen en onvruchtbaarheid is het een logische stap om daarbij menselijke embryo’s te gebruiken. Het zou pas eng worden als de genetisch gemanipuleerde embryo’s bij een draagmoeder worden ingebracht.

   (in antwoord op kwikfit)
   • kwikfit

    Nee in principe heft het niet eng te zijn … alleen de geschiedenis leert dat er na mevrouw Niaken onderzoekers zullen komen die stapje voor stapje verder gaan in het genetisch manipuleren … uit nieuwsgierigheid, of gewoon omdat het kan . Aan het eind van het liedje is er vast een onderzoeker/arts die t niet zo nauw neemt met de ethiek … 3 keer raden wat die gaat doen …

    (in antwoord op Jerapah)
    • Jerapah

     “De geschiedenis leert” is in dit verband een tamelijk loze kreet. Dit soort wetenschappelijk onderzoek staat onder streng toezicht, de gevaren die je schetst lijken me niet reël. “UIt nieuwsgierigheid, of gewoon omdat het kan” is bovendien al helemaal geen wetenschappelijk uitgangspunt.

     (in antwoord op kwikfit)
     • kwikfit

      Dit soort onderzoeken begint klein en onschuldig.
      Eerst alleen genetisch onderzoek op over gebleven embryo’s ….nu krijgt men toestemming om embryo’s genetisch te gaan manipuleren ….. allemaal heel onschuldig

      Dan komt er een volgende onderzoeker, die gaat n stapje verder. Uiteraard nog steeds “onschuldig” enz. enz.
      Dan komen er onderzoekers die t niet zo nauw nemen, die wel eens willen zien of het mogelijk is om genetisch gemanipuleerde eicellen in een baarmoeder te plaatsen …. en dan is t eind zoek.Of denk je echt dat elke onderzoeker zich keurig aan de wet houdt en een hoog moraal hebben? Denk je niet dat er een paar bij zullen zijn die t toch wel kikken vinden dat ze wereldberoemd worden door de eerste genetisch gemodificeerde baby op de wereld te zetten?

      T zal niet meteen morgen gebeuren, maar over 5,10,15 jaar …..???

      (in antwoord op Jerapah)
     • Jerapah

      Ik niet dat wetenschappers snel de ethische normen zullen overschrijden en pogingen zullen ondernemen om een genetisch gemanipuleerde baby op de wereld te zetten.

      (in antwoord op kwikfit)
     • kwikfit

      Ik help het je hopen.

      (in antwoord op Jerapah)

Reacties niet toegestaan