Wetenschappers verbijsterd: beste bewijs tot nu toe voor buitenaards leven

Enceladus, een van de manen van de planeet Saturnus, bevat alle ingrediënten die nodig zijn voor buitenaards leven.

Ruimteschip Cassini van NASA verzamelde materiaal uit de barsten van het ijs op Enceladus. Dat gebeurde vlak voor het ruimtevaartuig in de atmosfeer van Saturnus is vergaan.

Een studie van deze data door een internationaal team van wetenschappers heeft bewijs op geleverd voor koolstofrijke substanties die worden gevormd in het hart van de maan. “Complexe organische moleculen zorgen niet noodzakelijkerwijs voor een bewoonbare omgeving, maar van de andere kant zijn ze wel een voorwaarde voor leven,” aldus hoofdonderzoeker dr Frank Postberg van de universiteit van Heidelberg in The Independent. “Eerder was het onbekend of er complexe organische processen plaatsvonden op Enceladus. Nu weten we dat dat wel zo is.”

Dr. Christopher Glein, een ruimtewetenschapper die is gespecialiseerd in buitenaardse chemische oceanografie, zegt dat de nieuwe bevindingen betekenen dat de verre maan zover bekend het enige hemellichaam is buiten de aarde dat aan alle basisvoorwaarden voor leven voldoet. “We zijn, weer opnieuw, verbijsterd door Enceladus. Eerder konden we alleen de simpelste moleculen identificeren, die enkel een paar koolstofatomen bevatten, maar zelfs dat was al erg intrigerend.”

De nieuwe ontdekking is een optelsom van jaren aan data die Cassini verzamelde toen het vlak langs de manen van Saturnus vloog.

Bron(nen):   The Independent