Wetenschappers ontvangen radiosignalen uit sterrenstelsel 1,5 miljard lichtjaar hier vandaan

Wetenschappers hebben radiosignalen opgevangen van diep in de ruimte. Het bijzondere is dat de signalen herhaaldelijk werden afgegeven en afkomstig zijn uit een melkwegstelsel hier anderhalf miljard lichtjaar vandaan.

Het is pas de tweede keer dat astronomen zo’n herhaalde korte, heldere radiopuls hebben weten vast te leggen. De snelle radiosignalen kunnen van alles zijn: van exploderende sterren tot boodschappen van aliens. Tot op heden zijn ze één groot mysterie voor de wetenschap.

De radiopulsen duren maar een milliseconde, maar worden verzonden met dezelfde hoeveelheid energie als de zon produceert in twaalf maanden. Het interessantst was een signaal dat zich zes keer herhaalde en steeds van dezelfde locatie leek te komen.

“Tot nu toe is slechts één keer eerder een herhaalde FRB (Fast Radio Burst, red.) vastgelegd. Nu het nog eens is gebeurd, kunnen we er vanuit gaan dat er meer van zijn. Zo kunnen we mogelijk deze kosmische puzzel begrijpen, zoals waar ze vandaan komen en wat ze veroorzaakt,” reageert onderzoeker Ingrid Stairs, astrofysicus bij UBC.

Nu er twee sets zijn van herhaalde radiopulsen kunnen wetenschappers onderzoeken wat hen onderscheidt van enkelvoudige signalen. Zo leren ze meer te begrijpen van hun bron en kunnen ze beter op zoek naar toekomstige radiosignalen, klinkt het in het wetenschappelijk artikel dat in Nature verscheen. In totaal ontdekten de onderzoekers 13 radiopulsen in slechts drie weken tijd.

Bron(nen):   The Independent