Baby's schieten in de stress als ze 2 minuten genegeerd worden

Wetenschap
donderdag, 26 augustus 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Baby's van 6 maanden kunnen amper rechtop zitten, maar ze kunnen wel al helemaal overstuur raken als ze niet genoeg aandacht krijgen. Ze maken hoge niveaus van het stresshormoon cortisol aan als ze 2 minuten genegeerd worden door hun moeder.
Canadese onderzoekers vroegen 30 moeders en hun baby's naar het lab te komen en verdeelden hen in twee groepen. De baby's werden in een autozitje geplaatst en de moeders speelden en praatten met hen zoals gewoonlijk. In de ene groep werd het spelen en praten afgewisseld met periodes van 2 minuten waarin de moeder over het kind heen in de verte staarde en geen emoties toonde. Op het moment dat ze genegeerd werden, schoot hun corisolspiegel omhoog. 's Anderendaags gingen de moeders terug naar het lab met hun kind. De cortisolniveaus gingen dan weer omhoog, ook al werden ze dit keer niet genegeerd. De tweede groep onderging dezelfde behandeling, maar werd niet genegeerd. Zij vertoonden geen noemenswaardige hormonale veranderingen.
Deze bevindingen suggereren dat de kinderen die genegeerd werden, later vreesden dat dit opnieuw zou gebeuren. Volgens de experts vertonen de kinderen al een stressreactie als ze anticiperen op een vervelende ervaring en dit kan nadelige gevolgen hebben voor hun gezondheid en hun verdere psychosociale ontwikkeling. Hoge cortisolniveau's kunnen het immuunsysteem verzwakken, angst en depressies uitlokken en de ouder-kind relatie in een vroeg stadium verstoren.
Bron(nen): Daily Mail