Hoe word je astronaut? Vanuit het internationale ruimtestation ISS adviseert André Kuipers om een bètastudie te kiezen en te gaan duiken, vliegen of bergbeklimmen.
Wat houdt het vak van astronaut in? ‘Astronaut is een vreemd beroep. Mensen denken aan raketten, ruimtewandelingen en ruimtepakken. In die onderdelen, het omgaan ermee, gaat weliswaar de meeste trainingstijd in zitten, maar het vak omvat veel meer dan dat. Aan boord van het ruimtestation ISS doen we wetenschappelijke experimenten en zijn we klusjesman, loodgieter en verhuizer. We zijn ook docent, als we bijvoorbeeld scholieren en studenten op aarde uitleggen hoe het hierboven allemaal werkt. Of we staan de media te woord. Voor dat alles worden we tijdens de algemene astronautenstudie van de ESA opgeleid. Daarnaast heeft iedere astronaut nog een andere academische opleiding gevolgd, bijvoorbeeld tot ingenieur of piloot. Die specialisatie neem je natuurlijk ook mee.
Wat is het grootste misverstand over jouw vak? ‘Dat we alleen maar in de ruimte rondzweven en lekker naar buiten kijken. Of om de twee weken met een Space Shuttle naar de maan vliegen, zoals sommigen zelfs denken.' Wat adviseert u jongeren die astronaut willen worden? Welke opleiding(-en)? Hoe vergroot je je kansen op een baan? ‘Ga studeren, het liefst een bètastudie. Zorg dat je in je vakgebied een aantal jaren goed werk verricht, als het kan in het buitenland. En verdiep je tegelijkertijd in de ruimtevaartwereld. Een andere route is piloot worden en daarnaast een technisch-wetenschappelijke graad te halen. Zorg dat je gezond en in conditie blijft. Activiteiten als duiken, vliegen, bergbeklimmen en degelijke zijn aan te bevelen zolang het geen waaghalzerij wordt. Eens in de tien, vijftien jaar zet ESA een vacature in de krant voor nieuwe astronauten. Succes!'