Kwaliteit relatie afhankelijk van impulscontrole

Wetenschap
zaterdag, 09 april 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Of een relatie goed is en blijft, hangt af van je zelfbeheersing. Als je je impulsen goed in bedwang kunt houden, helpt je dat om doelgericht te handelen. Uit het promotieonderzoek van psycholoog Tila Pronk van de RU Nijmegen blijkt dat deze impulscontrole ook bijdraagt aan de vergevingsgezindheid, het trouw zijn en de opofferingsbereidheid in relaties.
Zelfs in de beste relaties komt het voor dat partners elkaar kwetsen. Een vergevingsgezinde reactie zorgt er op deze momenten voor dat de relatie wordt beschermd. Pronk vroeg proefpersonen om terug te denken aan een moment waarop ze zich erg gekwetst voelden door een dierbare. Ze moesten het voorval beschrijven en aangeven of ze die persoon hadden vergeven. Daaruit bleek dat deelnemers met een betere impulscontrole vergevingsgezinder waren.
Impulscontrole speelt ook een rol bij trouw zijn. Deelnemers met een betere impulscontrole zeiden van zichzelf dat zij het makkelijker vonden om trouw te blijven aan hun partner. Ook gingen zij op een andere manier om met verleidingen. Dit bleek uit een proefje waarbij mannen gevraagd werd om plaats te nemen in een wachtruimte, waar een mooie dame zat. Het gedrag van de mannen werd gefilmd, waarna 4 observatoren het flirtgedrag beoordeelden. Daaruit werd duidelijk dat mannen met een lage impulscontrole, meer geneigd waren om te flirten met de vrouw.
De bereidheid om opofferingen te doen is ook een belangrijke eigenschap voor het onderhouden van relaties. Ook hierbij bleek dat proefpersonen met een betere impulscontrole, eerder hun eigen belang opofferden voor dat van hun partner. Ze vonden het bv. geen probleem om een saaie taak uit te voeren, als dit betekende dat hun partner een leuk filmpje kon kijken.
Bron(nen): RU Nijmegen