McDonalds moet gratis anti-vet-pil uitdelen

Wetenschap
door Chantal Caeszondag, 15 augustus 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Britse cardiologen vinden dat fast food ketens gratis statines (cholesterolverlagende middelen) moeten geven bij de hamburgers. Eén pil is voldoende om het risico van een milkshake of een cheesburger te neutraliseren. De statines kunnen niet alle negatieve effecten van hamburgers en patat teniet doen. Het is nog steeds beter om minder vet te eten, maar het risico op hart- en vaatziekten wordt er wel kleiner door. Het advies is gebaseerd op een onderzoek van het Imperial College van de Universiteit van London. De resultaten werden gepubliceerd in The American Journal of Cardiology.
Statines worden nu alleen op recept verstrekt, maar door de daling van de kostprijs (6 eurocent voor 1 dosis) zouden de fast food ketens ze makkelijk gratis kunnen uitdelen.
De Britse Hartstichting is minder gelukkig met het advies. Fast food verhoogt niet alleen het cholesterolgehalte, maar ook de kans op een hoge bloeddruk omdat er zoveel zout in zit en op overgewicht. Dat zijn ook belangrijke risicofactoren. 'Statines zijn beslist geen wondermiddelen', aldus Prof. Peter Weissberg, voorzitter van de Hartstichting.