Meisjes uit instabiele gezinnen worden eerder zwanger

Wetenschap
donderdag, 11 november 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De stabiliteit van het gezin blijkt van invloed te zijn op de leeftijd waarop meisjes voor het eerst zwanger worden. Als het gezinsleven een tijd minder stabiel is, kan dat later nog aantoonbare gevolgen hebben.
De volgende gezinsfactoren bleken van invloed op de leeftijd waarop meisjes zwanger worden: niet lang borstvoeding krijgen, een afwezige moeder, vaak verhuizen en een vader die weinig betrokken is bij de opvoeding. Meisjes die dit meemaakten, werden gemiddeld genomen 6 maanden eerder zwanger dan andere meisjes. Dat blijkt uit een onderzoek van de Newcastle University waarbij 4500 meisjes gedurende lange tijd gevolgd werden.
Als het meisje langdurig gescheiden werd van haar moeder, werd ze gemiddeld genomen 7,5 maand eerder zwanger. Als twee negatieve gezinsfactoren een rol speelden, werd het meisje gemiddeld een jaar eerder zwanger en als alle vier de factoren een rol speelden, was dat zelfs 2 jaar.
Zeggen dat meisjes moeten oppassen om niet zwanger te worden, zal weinig zoden aan de dijk zetten als dit beïnvloed wordt door factoren uit hun vroege jeugd. Het gaat er meer om welke voorbeelden ze thuis hebben gehad en of ze in emotioneel opzicht iets tekort gekomen zijn. Er zijn meer aanwijzingen dat deze meisjes 'vroegrijp' worden. Zo werd eerder gevonden dat ze ook op jongere leeftijd in de puberteit en in de overgang komen.
De resultaten werden gepubliceerd in de Proceedings of the Royal Society B.