Waarom je groente niet moet koken in water

Het hoort bij Nederland, zoals molens en gezelligheid: groenten koken in water. Maar daar is weinig voor en veel tegen. Als je groente niet rauw kunt of wilt eten is het veel gezonder ze aan te pakken in olijfolie. Gezonder en lekkerder. Een onderzoek van de Universiteit van Granada. Rond de middellandse zee komen sommige kwalen minder voor, met name ziekten van het hart en de bloedvaten. dat zou liggen aan het Mediterane dieet. Om die reden deed de universiteit testen met een aantal groenten waaronder tomaten, aardappelen en aubergines. Ze werden gekookt, gebakken in olijfolie en gaargemaakt in een combinatie van olie en water. De vraag was: welke bereidingswijze laat het meeste anti-oxidanten en andere belangrijke voedingsstoffen ongemoeid.
Olijfolie was glansrijk winnaar. Niet omdat koken zoveel voedingstoffen afbreekt. Maar wel omdat olijfolie de werking van de goede stoffen versterkt, met name die van anti-oxidanten.
Het bakken van aardappelen en groenten staat in Nederland nog altijd in de kwade reuk van vet en ongezond. ten onrechte: je leeft er langer door.

Bron(nen):   Fastcompany