De bizarre reden waarom je aankomt in de winter

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
donderdag, 25 januari 2018 om 12:07
welingelichtekringen header 1
Een paar pondjes erbij in de winter, niemand kijkt er van op. De lange winteravonden nodigen immers uit tot uren tv kijken met bijbehorende hapjes. Of valt dat wel mee?
Nieuw onderzoek wijst uit dat we mogelijk niet aankomen door winterse eetgewoonten, maar door een gebrek aan zonlicht. Wetenschappers van de universiteit van Alberta ontdekten dat vetcellen die onder de huid zitten, kunnen krimpen als ze worden blootgesteld aan zonlicht. "Als het zonlicht onze huid binnendringt en de vetcellen bereikt, verkleinen de vetrijke organellen en komen ze vrij. Met andere woorden, onze cellen slaan minder vet op," legt hoofdonderzoeker Peter Light uit.
Light en zijn team zijn ervan overtuigd dat het omgekeerde ook waar is. Doordat de blootstelling aan zonlicht beperkt is in de winter, slaat het lichaam juist meer vet op. Dat geldt vooral voor mensen die in noordelijke klimaten leven. "Onvoldoende blootstelling aan zonlicht gedurende acht maanden per jaar verergert mogelijk de vetopslag en draagt zo bij aan de typische gewichtstoename die sommigen van ons ervaren in de winter," voegt de farmacie-professor toe.
Hij waarschuwt wel dat zijn bevindingen geen reden zijn om te gaan zonnen voor gewichtsverlies. Verder onderzoek is nodig om er achter te komen of er echt een oorzakelijk verband is en hoeveel zonlicht nodig is om het krimpen van de vetcellen te activeren.
Bron(nen): The Independent