Is Laura in Qatar slachtoffer of was ze daar om geld te verdienen aan seks met rijke mannen?

Samenleving
maandag, 13 juni 2016 om 7:26
b29d39df1ac8a3a38045222ae1e220b9d3dcba33
Laura uit Amsterdam hoort vandaag wat de rechter in Qatar oordeelt. Maar waarom was ze in Qatar? Als toerist? Of als would be prostituee? Als dat laatste het geval is, dan is ook dat (minstens in Nederlandse ogen) haar zaak, maar het maakt juridisch de zaak wel totaal anders. In ieder geval was haar reisgenote geen goede vriendin, maar een meisje dat ze amper kende, dat daar was om geld te verdienen aan seks. Die vriendin heet Lisa. Lisa betaalde reis en verblijf voor Laura, ontdekte Volkskrant en . Lisa is al lang weer veilig terug in Nederland. De moeder van Laura kreeg haar aan de telefoon.
,,Ze gaf toe dat zij de reis naar Qatar had betaald, ook voor Laura. En dat zij daarheen moest voor werk. Ik zei: wat voor werk doe je dan? Dat wilde ze niet zeggen. Dus ik weer: Lisa, wat dóe jij voor werk? En toen zei ze het: ik ben prostituee.''
Mr. Lokollo, de advocaat van de moeder, zegt niet uit te kunnen sluiten dat Lisa en Laura naar Qatar zijn vertrokken om rijke mannen aan de haak te slaan voor betaalde seks. 'Maar al was ze daar om zogezegd werkzaamheden te doen, dan nog kan het zijn dat ze een avondje uit was en er toen iets in haar drankje is gedaan.'
Of Laura er is ingeluisd of 'de hoer speelde', moet nog blijken, constateert het AD.. Wel heeft ze zichzelf kort na haar aanhouding nogal onhandig opgesteld. Hoewel ze nu vasthoudt aan het verhaal dat ze in de Crystal Lounge in het Doha hotel is gedrogeerd en daarna verkracht in een appartement, vertelde ze in maart ook andere versies: de seks zou vrijwillig zijn geweest en ook zei Laura een keer dat ze het voor geld deed. Dat klopt dan weer met het verhaal van de dader: die zei dat hij na de seks moest afrekenen. Bovendien wees ze in het begin elke advocaat af die ze via de Nederlandse ambassade kon krijgen.
Laura is ook (een beetje) moslim en daardoor wordt vrije seks haar in Qatar nog zwaarder aangerekend.
Of Laura vrijwillig seks had, verkracht is of betaald werd voor de seks: in alle gevallen hoort ze niet in de cel. Maar als ze hulp van Nederland wil om daar weg te komen zou het wel prettig zijn als ze niet zou liegen.