Op komst: de plastic baarmoeder

Wetenschap
woensdag, 26 april 2017 om 6:48
schermafbeelding 2017 04 26 om 064518
Amerikaanse onderzoekers hebben een kunstmatige baarmoeder ontwikkeld waarin zij foetussen van schapen zich konden laten ontwikkelen en in leven konden houden. De dieren hadden bij de start van het experiment een leeftijd die overeenkomt met een menselijke foetus van 22 tot 23 weken. Het idee is de techniek te gaan gebruiken voor te vroeg geboren mensenkinderen. Maar als de techniek eenmaal werkt komen er vast ook andere toepassingen.
Op dit moment hebben baby’s die bij 22 tot 23 weken worden geboren een kleine overlevingskans. De nieuwe kunstmatige baarmoeder bestaat uit een soort plastic zak waarin kunstmatig vruchtwater stroomt. De foetussen krijgen deze vloeistof in hun longen, net als in de baarmoeder. Dit is beter voor de rijping van de longen, die dan eigenlijk nog niet geschikt zijn voor het verwerken van lucht.
Zuurstof en voedingsstoffen kregen de schapenfoetussen via de navelstreng, die was bevestigd aan een systeem dat zorgde voor de uitwisseling van gassen en voedingsstoffen.
Bron(nen): Verge