Melding van trombose en laag aantal bloedplaatjes na prik Janssen

DEN BOSCH (ANP) - Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe één melding ontvangen van een bloedstolsel in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes na een prik met het coronavaccin van Janssen. Bij de laatste rapportage van Lareb, twee weken geleden, waren nog geen meldingen van de zeldzame, maar ernstige bijwerking na een prik met Janssen bekend.

In totaal zijn nu vier mensen overleden aan deze trombose, van wie twee vrijwel zeker deze bijwerking hadden. Alle vier kregen de prik met AstraZeneca. De persoon die de bijwerking na de prik met Janssen meldde, is niet overleden. Eerder maakte Lareb bekend dat er wel een andere patiënt is overleden na een prik met Janssen. Het ging in dat geval om lekkages in haarvaten, kleine adertjes. Dit is een bijwerking die in de bijsluiter staat van AstraZeneca, maar het is dus ook na een vaccinatie met Janssen opgetreden.

Lareb ontving tot dusver 29 meldingen van een bloedstolsel (trombose) in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes na een vaccinatie met AstraZeneca. Bij 14 van die meldingen en bij de melding over Janssen is het volgens het bijwerkingencentrum vrijwel zeker dat het ook daadwerkelijk om de zeldzame bijwerking gaat.

Twintig meldingen

Bij de vorige rapportage ging het om twintig meldingen van de bijwerking na het vaccin met AstraZeneca. Lareb maakte toen niet bekend bij hoeveel van die meldingen het daadwerkelijk om de zeldzame bijwerking ging. Er zijn volgens directeur Agnes Kant inmiddels meer gegevens beschikbaar, waardoor deze informatie nu wel gegeven kan worden.

De rapportage gaat over de binnengekomen meldingen bij het bijwerkingencentrum tot en met 20 juni en gaan over ongeveer 13,6 miljoen gegeven vaccins. De combinatie van trombose en een laag aantal bloedplaatjes staat als zeldzame bijwerking genoemd in de bijsluiters van het AstraZeneca- en het Janssen-vaccin. Het wordt in de bijsluiter ‘trombose met trombocytopenie syndroom’ (TTS) genoemd.