Prins Constantijn: “Ik denk dat mensen mij best arrogant vonden”

Toen zijn moeder koningin werd, dacht prins Constantijn dat zijn leven over was. Later leerde hij de voordelen van zijn positie. "Ik haal er plezier uit er iets mee te doen."

In een uitgebreid interview met Diana Matroos voor RTL vertelt hij dat zijn jonge jaren soms lastig waren. "Ik had het gevoel dat men naar mij keek. Zeker wat later, in de puberteit. Vinden mensen me nou leuk omdat ik ben wie ik ben, of om mijn naam? Dat vond ik wel een moeilijke periode." Gelukkig had hij veel vrienden. "Binnen die groep heb ik me altijd heel veilig gevoeld, en ook binnen de familie, dus ik heb het niet als heel nadelig ervaren."

Over zijn studententijd in Leiden zegt hij: "Ik kon vrij meedogenloos zijn. Als ik het gevoel had dat iemand net iets te aardig was, ging meteen het licht op rood. Ik denk dat mensen mij af en toe best arrogant vonden. Maar ik dacht dan: waarom ben jij zo geïnteresseerd? Achteraf zijn veel van die mensen trouwe vrienden geworden. Ik heb nu wel geleerd mijn oordeel uit te stellen."

Prins Constantijn geniet van zijn opgroeiende kinderen. "Ik vind niets leukers dan te zien dat ze volwassen worden, met een eigen mening, eigen problemen, een eigen belevingswereld, ook lós van ons. Ik vind loslaten niet zo'n probleem. Ik ben niet zo bezitterig. Laurentien ook niet. Hoe meer wij hun de ruimte kunnen laten om zichzelf te ontwikkelen, en zelfstandig in de wereld te staan, hoe leuker het wordt."

Prins Constantijn noemt zichzelf bevoorrecht en voelt daardoor een sterk verantwoordelijkheidsgevoel. "Iedereen krijgt het leven zoals het hem aangeboden wordt. Daarna moet je het zelf maken. Ik heb de afgelopen vijftig jaar geprobeerd die bevoorrechte positie in te vullen met kennis en ervaring. Ik haal er plezier uit om er iets mee te doen, een waardevolle bijdrage te leveren aan Nederland, de medemens, maar ook mijn familie. Dat is hoe ik erin sta."

Bron(nen):   RTL Nieuws