Lubach verdrievoudigt Twitter-volgers nieuwe EU-commissaris

Het aantal Twitter-volgers van Stella Kyriakides, de nieuwe EU-commissaris van Volksgezondheid, is het afgelopen etmaal verdrievoudigd. De Cypriotisch politicus kwam zondagavond uitgebreid aan bod in het VPRO-programma Zondag met Lubach. Zondagmiddag had zij amper 7000 volgers op het sociale medium, maandagmiddag stond de teller op meer dan 26.000.

Presentator Arjen Lubach wijdde een groot item aan de tabaksindustrie en het feit dat Europa weigert een scherpere meetmethode in te voeren om schadelijke stoffen in sigaretten te meten. Het RIVM en Lubach zouden graag deze andere meetmethode, de ‘Canadian Intense’, gebruiken. De ventilatiegaatjes in sigarettenfilters bij de tests worden afgeplakt, waardoor de teer-, nicotine- en koolmonoxidewaardes (TNCO) in sigaretten een stuk realistischer gemeten kunnen worden. Nu wordt er in Europa nog gebruikgemaakt van de zogenoemde ISO-methode, die een veel minder goed beeld geeft van de schadelijke stoffen.

Lubach schreef aan het einde van de uitzending een Twitter-bericht aan Kyriakides, die op 1 december aan de slag gaat. "Zij is nog niet kapot-gelobbyd door de kankerindustrie", stelde de presentator. "Gefeliciteerd met je nieuwe baan! Kan je alsjeblieft Canadian Intense legaliseren? Dat is het beste recept voor minder kanker in de EU." De cabaretier sloot zijn tweet af met #saverickbrandsteder, omdat de zoon van Ron er recent niet in slaagde om de anti-rookmaand ‘Stoptober’ te voltooien. Hij riep kijkers op ook Kyriakides te gaan volgen, om haar aandacht voor het onderwerp te trekken.

De Europese Commissie heeft maandag, ondanks een verzoek daartoe, nog geen reactie gegeven op de actie van Lubach.