Ging Fidan Ekiz in Op1 te ver tijdens gesprek met Wilfred Genee?

Bij Op1 was zondagavond Wilfred Genee te gast om te praten over de ophef rond VI. Centrale vraag was: hadden de heren mee moeten gaan in de hetze die ontstond of voet bij stuk moeten houden? Fidan Ekiz, die samen met Jeroen Pauw het programma presenteerde, vond duidelijk het laatste. Haar opmerkingen houden online de gemoederen bezig.

Ze noemde de actie van Arie Boomsma om adverteerders op te roepen zich terug te trekken 'nazigedrag' en vond de grap van Johan Derksen over Akwasi 'een goede grap'. "Waarom heb je niet gezegd: ’Dit gaat te ver. Wij voelen nooit de noodzaak om ons te verantwoorden?’ begint de presentatrice. "Johan Derksen maakte een grap, die ik eerlijk gezegd ook nog wel grappig vond. Hij had daar volgens mij geen enkele racistische intentie mee. Waarom is er op dat moment niemand die zegt: ’We gaan ons niet verantwoorden, dat hebben we nog nooit gedaan. Waarom zouden we meegaan in die bangmakerij?"

Genee moet haar uitleggen dat tijden veranderd zijn en dat je rekening moet houden met het 'sentiment dat op een gegeven moment speelt’. IC-arts Diederik Gommers die ook aan tafel zat verwoordt het duidelijk: "Het gaat niet meer over de intentie. De intentie is altijd goed. We durven nu tegen elkaar te zeggen dat je het gewoon niet meer zegt, dat dit soort dingen gewoon niet meer kan. En dan kunnen we zeggen dat Johan Derksen op leeftijd is, maar dit valt gewoon niet goed te praten. Hij had gewoon sorry moeten zeggen."