De fabeltjesfuik: Lubach legt uit hoe algoritmes je een complottheorie inzuigen

Complotdenkers worden in hun geloof gesterkt doordat ze met iedere klik op sociale media dieper 'een parallelle werkelijkheid in worden gezogen'. Hoe dat in zijn werk gaat legt Arjen Lubach uit in een ijzersterke uitzending van zijn show op de zondagavond. Hij spreekt van een 'online fabeltjesfuik'.

"In de fabeltjesfuik heeft iedereen het idee dat je helemaal zelf kiest welk filmpje je gaat kijken. Mensen denken dus dat ze onderzoek aan het doen zijn als ze op YouTube zitten rond te klikken op video’s die een algoritme ze voorschotelt. Ze zitten in een nauwer tunneltje, maar hebben het gevoel dat ze zich juist heel breed oriënteren. Hoe langer mensen in die fuik zitten, hoe meer ze openstaan voor radicale ideeën die ze nog niet hadden,” legt Lubach uit.  

Ook mensen die demonstreren tegen coronamaatregelen zouden op die manier zijn beïnvloed. "Die staan daar vanwege dat algoritme. Als er straks ergens op basis van die complotten geweld uitbreekt, of nog erger, een burgeroorlog, dan is dat een direct gevolg van het verdienmodel van die internetbedrijven,” klinkt het scherp.

Zeker de moeite waard om te kijken: