Jinek wil voortaan weten wat haar gasten ‘om en nabij’ gaan doen

Eva Jinek wil voortaan "om en nabij" weten wat haar gasten gaan doen. Dat zei de presentatrice vrijdag aan het begin van de uitzending van haar talkshow. Donderdagavond hield cabaretier Martijn Koning een roast over Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet. Jinek wist niets over de inhoud, omdat de cabaretier die niet vooraf wilde delen. Baudet verliet de tafel vanwege hetgeen Koning zei.

"Ik wil om en nabij weten wat iemand gaat doen, want ik ben uiteindelijk verantwoordelijk voor mijn gasten", aldus Jinek. Ze zei ook dat ze haar gasten niet als een "stuk rood vlees" in "een safaripark" wil gooien. "Ik ben niet blij met dit. En dit heeft veel schade voor dit programma en voor wat wij maken en daar baal ik onwijs van", zei ze.

RTL, de redactie van Jinek en Eva Jinek distantieerden zich al eerder van het optreden van Koning. "Ondanks herhaalde verzoeken van de redactie heeft Koning de inhoud van zijn bijdrage niet gedeeld. De redactie had hierop de keuze moeten maken om Martijn Koning niet te laten optreden. Het spijt ons dat dit zo is gelopen en dat de kijker en de tafelgasten hiermee werden geconfronteerd."

In zijn korte conference refereerde Koning onder meer aan de Joodse afkomst van Baudets verloofde. Baudet lag de afgelopen maanden geregeld onder vuur vanwege antisemitische en racistische uitlatingen in app-groepen van zijn partij. Dat passeerde ook de revue. Ook haalde de cabaretier de deels Indonesische afkomst van de FVD-politicus aan.