Máxima zingt mee met meidenband OG3NE

Koningin Máxima heeft dinsdagochtend in de ECI Cultuurfabriek in Roermond haar bliksemtournee door Nederland voortgezet. Daar kreeg ze een concert van de meidengroep OG3NE. De rondgang maakte onderdeel uit van de speciale campagne van de stichting 'Meer Muziek in de Klas' ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van Máxima volgende week maandag. De koningin is erevoorzitter van de stichting.

Máxima zong voluit mee met de meidenband, bestaande uit de zussen Lisa, Amy en Shelley, die speciaal voor haar Somebody To Love opvoerden - het lied dat de koningin, zo vertelde ze, samen met haar dochters had gezongen op de vijftigste verjaardag van Willem-Alexander. Ook waren onder meer het Limburgs Jeugdorkest Play The Beat, de jeugdige Bredase dj Quinten Fablius (13) en kidsreporter Thomas aanwezig.

De tournee is deels ook een alternatief voor een groot muziekgala met deelname van duizenden kinderen dat in coronatijd niet kan worden gehouden. "Het is niet als gehoopt", zei Máxima over dat gemis, maar dat overal in het land nieuwe 'muziekakkoorden' worden gesloten was niettemin een "geweldig cadeau." Het streven is voor haar aanstaande verjaardag in het hele koninkrijk vijftig muziekakkoorden te hebben.

Afspraken

Máxima wordt op elke halteplaats tijdens haar tour getrakteerd op muziek. Ze krijgt ook te horen hoe ver de daar samengekomen provincies zijn gevorderd met het verzorgen van muziekonderwijs voor alle basisscholen en ze woont de ondertekening van nieuwe muziekakkoorden bij. Daarin worden de afspraken over duurzaam muziekonderwijs vastgelegd.

Máxima was maandag al in Bourtange en Kootwijk, waar de vijf noordelijke provincies zich presenteerden. In Roermond waren Limburg en Brabant samengebracht. Er werd de ontbrekende handtekening gezet onder het muziekakkoord van Goirle en de koningin hoorde dat voor Tilburg en Den Bosch een overeenkomst binnen handbereik ligt. Brabant is dan overigens nog lang niet in zijn geheel bediend: twee derde van de scholen heeft nog geen structureel muziekonderwijs.

Limburg loopt wat dat betreft voorop, want daar is in 2018 al een voor de gehele provincie omvattend muziekakkoord gesloten. In Roermond werd de basis gelegd om het muziekonderwijs te verdiepen. Dat gebeurt straks in de regio Landgraaf, Brunssum, Kerkrade met het programma 'Meer Harmonie in de Samenleving’.