‘Leugenaar’ Andrea uit Utopia weer vrijgezel

Utopia-inwoonster Andrea (52) moet weer als vrijgezel door het leven. Na tien jaar is haar relatie met haar partner Anton Veldkamp (82) gesneuveld, vooral door Utopia. "Zoals ze mij met valse beloftes heeft misleid… walgelijk", zegt hij in De Telegraaf.

Veldkamp heeft de deur definitief gesloten voor Andrea. "Als ik sterf, wil ik fatsoenlijk gaan. En niet nadat ze mij zo in de maling heeft genomen. Uit zelfbescherming neem ik afscheid van Andrea", zegt hij. "Het ene moment lag Andrea hier thuis in mijn armen nog te bidden en te zeggen dat ze bij me terug zou komen. Maar Andrea was de deur nog niet uit, of ze zei tegen mijn buurvrouw: ’Je moet het niet tegen hem zeggen hoor, maar ik blijf in Utopia ’. Dat hoorde ik pas de dag erna. Ik denk dat Andrea heeft gedacht: 'Als Anton doodgaat, ben ik er in elk geval nog geweest'.”

De Utopia-bewoonster ging vorige week even terug naar haar partner, omdat hij met gezondheidsproblemen kampte. Maar volgens de 82-jarige blijkt Andrea een grote leugenaar te zijn. "Het is zo gek, maar ik heb het gevoel dat ik haar niet meer ken. Als ik zie hoe ze in Utopia doet en wat ze haar medebewoners allemaal vertelt… Het is leugen na leugen na leugen. Net zoals ze dat hier vorige week tegen mij ook deed."

Manipuleren

Zo meent hij dat het verhaal dat Andrea's dochter Sophia uit de doeken deed, simpelweg de waarheid is. "Andrea is er inderdaad niet voor Sophia geweest. Ze vertrok toen Sophia een jaar of 5 was gewoon naar Bonaire. En toen ze 12 was kwam Andrea de voogdij opeisen. Andrea heeft op haar manier haar best gedaan om contact met Sophia te krijgen. Dat was alleen veel te laat.”

Voormalig fotograaf Veldkamp kan het dan ook niet geloven. Ook hij voelt zich nu achtergelaten door Andrea. "Laat ze mij, kerel van 82 jaar, zitten voor Jan met de korte achternaam. In haar eigen huis. Gebakje, koffie, bloemetje, ik had alles voor elkaar. En ik maar drie uur lang naar buiten kijken of ze al kwam. Ik kan je één ding vertellen: zo gaat niemand met me om, níemand! Ik heb 46 jaar verslaggeving over de hele wereld gedaan, ook gedurende negen oorlogen. Met verbrande kinderen heb ik over de straten van Vietnam gerend, op zoek naar een ziekenhuis. Ik heb te veel meegemaakt om me nog langer door deze dame te laten manipuleren. Want dat is wat Andrea doet.”

Hij vervolgt zijn relaas: "Let op wat ik zeg: wanneer Utopia voorbij is, komt ze hier vrolijk weer aan de deur. Dan probeert ze zich er aan alle kanten uit te kletsen. En het ergste is, dat ze daar bij veel mensen mee wegkomt. Maar de waarheid is dat ze nog harder is dan wij hier allemaal bij elkaar." Veldkamp is hard in zijn oordeel. "'Houden van’? Ik geloof dat Andrea werkelijk waar geen enkel idee heeft wat dát eigenlijk inhoudt…”