Dienstmeisje: ‘Hitler sloop ‘s nachts naar de keuken voor appeltaart’

Adolf Hitler sloop in Berchtesgaden, zijn buitenverblijf in de Alpen bij München, 's nachts vaak naar de keuken om daar een stuk taart te eten. Het personeel wist dat (uiteraard) en zorgde ervoor dat hij nooit misgreep. Elke avond werd een 'Führerkuchen' klaargezet; een appeltaart met noten, precies zoals zoetekauw Hitler het graag bliefde.

Dit detail in de wereldgeschiedenis werd onlangs opgetekend uit de mond van Elisabeth Breinreich, die in 1943 in dienst trad als kamermeisje in de villa in Berchtesgaden. Samen met een twintigtal andere dienstmeisjes moest zij ervoor zorg dragen dat het Hitler en zijn gevolg aan niets ontbrak. Veel werk hadden ze niet. Zeker in de laatste oorlogsjaren was Hitler slechts heel zelden in zijn Beierse 'vakantiehuis'.

Het verhaal van de inmiddels 89-jarige werd opgetekend door de Salzburger Nachrichten, schrijft de correspondent van De Volkskrant. 

Hitler was een avondmens, hij tafelde tot diep in de nacht met zijn gasten. Bediend werd hij daarbij door jonge SS'ers met witte handschoenen aan. Breinreich: 'Hitler had een eigen kokkin, hij at alleen vegetarisch. Hij dronk daar lauw water bij.'

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. AT

  Ooh, de schavuit!

 2. Anton van Haasteren

  Op de foto is hij bezig met de organisatie van het personeelsuitje.

  https://www.youtube.com/watch?v=_1Chf5AeXto

 3. FritsB

  Ach ja, de zoetekauw. Was er niet onlangs een briefkaart van hem opgedoken waarin hij zijn compagnieskameraden in WO1 berichtte dat hem wel 16 tanden waren getrokken (het waren er officieel 12, ook niet mis)?

 4. Karel Kritisch

  Apfelstrudel, het was apfelstrudel.

Reacties niet toegestaan