Beatrix krijgt (van ons) een peperduur pied a terre

Sinds prinses Beatrix verhuisde naar Drakensteyn heeft ze geen onderkomen meer in Den Haag (een uur rijden van Drakensteyn). Daarop is iets gevonden: de Nederlandse staat gaat een pand op het Noordeinde voor een miljoen opnieuw behangen en inrichten, zodat de ex-majesteit een slaapplaats heeft. De kosten zijn voor het Rijk, omdat Noordeinde 66 deel uitmaakt van Paleis Noordeinde. Het paleis wordt door de staat aan het staatshoofd ter beschikking gesteld. Het pand heeft de belastingbetaler al heel veel geld gekost en de koninklijke familie door handige speculatie al veel opgeleverd. De Rijksgebouwendienst heeft het pand in 2008 van Willem-Alexander voor ruim 3,25 miljoen euro gekocht. De toen nog kroonprins had zelf 10 jaar eerder 750.000 gulden voor de woning betaald. Ronald van Raak (SP) spreekt van 'een hoop geld'. ,,Het kabinet mag nog wel even uitleggen waaraan dit allemaal wordt besteed.''

33 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Republikein G3^^^ laat weer van zich spreken. Mag ik ook even weten hoeveel miljarden door het zooitje ongeregeld in Den Haag jaarlijks door de drain laat lopen? Daarbij valt dit volkomen in het niet.

  • André Somers

   Two wrongs don’t make a right

   (in antwoord op Dead Silence)
  • AT

   Doet niets af aan het feit dat we een ongekozen staatshoofd hebben die alleen vanwege de bloedlijn op kosten van de staat in weelde leeft. Daar heeft politieke rompslomp niets mee te maken, dat is een andere discussie.

   (in antwoord op Dead Silence)
   • Meester Proper

    Een benoemd monarch is vrijwel altijd een beter staatshoofd dan een gekozen president. En het is ook stukken goedkoper.

    (in antwoord op AT)
    • Dead Silence

     Tot nu toe kan ik dat niet ontkennen.

     (in antwoord op Meester Proper)
    • AT

     We hebben geen goed Nederlands voorbeeld. Duitsland vaart echter goed onder een president. Duitsland ontkracht ook meteen de mythe dat een koningshuis zoveel economische voordeeltjes brengt. Uiteindelijk komt dat uit de ondernemingszin, innovativiteit en productiviteit van een land, niet uit de handelsmissies.

     (in antwoord op Meester Proper)
     • Meester Proper

      De voorlaatste Duitse president was verwikkeld in een corruptieschandaal. Hadden ze nog maar een Hohenzollern op de troon.

      (in antwoord op AT)
   • Dead Silence

    Ons staatshoofd heeft allang de rechten niet meer die ze vroeger had.

    (in antwoord op AT)
 2. Meester Proper

  Dat heeft ze zeker verdiend na al die jaren die ze voor het Vaderland heeft gegeven. Lang leve de monarchie!

  • AT

   Wist u trouwens dat Wilders een fel anti monarchist is? Ik had van u eigenlijk ook wel wat meer anti geluid verwacht. Beatrix heeft regelmatig gewezen op hoe verdraagzaamheid, compassie en respect toch wel erg vaak lijden onder wat sommigen zien als het allerheiligste in de samenleving: vrijheid van meningsuiting. Zij bespeurde dat dit leidde tot verharding en botheid.

   (in antwoord op Meester Proper)
   • Meester Proper

    Dat was de enige grote fout van Hare Koninklijke Hoogheid. Een goed monarch houdt zich verre van politiek. Kunst of spiritualiteit zijn daarentegen wel goede hobby’s voor monarchen. Lang leve het Huis van Oranje!

    (in antwoord op AT)
    • AT

     Het koningshuis heeft zich altijd bemoeit met politiek. U pleit dus voor een ceremonieel koningschap. Dat is al mooi, nu nog pleiten voor een koning die zijn eigen centen verdiend!

     Daarnaast sloeg de opmerking van Beatrix niet op politiek, haar uitlatingen sloegen op de maatschappij in het algemeen. Ik neem aan dat u wel vind dat een goed monarch zich bezigheid mijn zijn / haar volk.

     (in antwoord op Meester Proper)
 3. DennisK

  Lees ik het goed, “Drankesteyn”? Freudiaanse verspreking van wel.nl?

 4. Divert

  Ze krijgt het niet, ze mag het gebruiken. Dat is nogal een verschil.
  Die opmerking over “handige speculatie” begrijp ik eigenlijk niet. Talloze Nederlanders hebben flink verdiend aan prijsstijgingen van hun huis in die periode.

 5. AT

  Het is heel makkelijk, of we accepteren een monarchie met alle miljoenen en onzin die daarbij komt kijken, of we schaffen het definitief af! Een monarchie betekend per definitie dat de staat, het volk dus, betaald voor het luxe leven van de koning. Een koning hoort te profiteren van de onderdanigheid en slaafsheid van burgers. Dat is eeuwen zo geweest en hoort zo te blijven, het is onderdeel van de identiteit. Dat vinden we als simpele burgers toch zo’n belangrijk onderdeel van onze cultuur?

  • Karel Kritisch

   Als de koning dit zou lezen dan ging je naar het schavot!

   (in antwoord op AT)
 6. Remi

  Het voormalig pand van minister Jan Heemskerk Azn.
  geb. 30-7-1818 Amsterdam
  overl. 9-10-1897 Den haag
  Jan Heemskerk is op 9-101897 overleden ten gevolgen van een beroerte in zijn woonhuis aan het Noordeinde 66 te Den Haag. Des middags had hij nog een rijtoer ondernomen.

  Het gerucht gaat dat er in het huis op 66 aan het noordeinde de geest van Heemskerk rondwaard.

  Welkom Bea, Jan zal je vergezellen.

 7. Remi

  Iets met de Gouden Eeuw, toen een klein land groot was en een republiek?

Reacties niet toegestaan