Van der Heijden schrijft roman over MH17

Schrijver A.F. Th. van der Heijden werkt aan een roman die is geïnspireerd op de vliegramp met toestel MH17. Dat heeft hij zaterdag gemeld.

Het boek vertelt over een 26-jarige oorlogsfotograaf die helderheid probeert te scheppen in de informatie rond een vliegtuig dat boven Oekraïne is verongelukt. Het toestel in het boek heet MX17, maar is geïnspireerd op het toestel van Malaysia Airlines dat half juli verongelukte en 298 inzittenden het leven kostte.

De fotograaf heet Natan Haandrikman en is volgens Van der Heijden 'een man die mijn zoon Tonio had kunnen worden als je na zijn overlijden zou voort interpreteren op het leven dat hij had'. Tonio werd in 2010 op 21-jarige leeftijd geschept door een auto en overleed aan zijn verwondingen. Van der Heijden publiceerde een jaar later een veelgeprezen en bekroond literair requiem over het leven van zijn zoon.

Schoonvader

Behalve aan Tonio wordt MX17, zoals de werktitel luidt, ook een eerbetoon aan zijn schoonvader, vertelt de auteur. “Mijn schoonvader is geboren in de Oekraïne en heeft als enige van zijn familie de oorlog overleefd omdat hij dienst moest doen in het Rode Leger. Hij heeft altijd heel veel verteld over Oekraïne.” Het personage Natan is ook naar hem vernoemd.

Het boek gaat niet over de vliegramp zelf of de slachtoffers, beklemtoont Van der Heijden. “Daarom heb ik de naam van de vlucht ook veranderd”, legt hij uit. “Het wordt een fictieve roman waarin ik een aantal actuele zaken aan de kaak wil stellen. Het is oorlog in Europa en in de wereld, en daar wil ik een aantal dingen over melden die ik ophang aan deze vreselijke ramp. Alle lijnen komen samen bij de vliegramp.”

Het is de bedoeling dat het boek komend najaar uitkomt.