Drama Fernando Ricksen: oud-voetballer kan alleen nog met zijn ogen knipperen

Fernando Ricksen is er slecht aan toe. De spierziekte ALS heeft hem helemaal gesloopt. De oud-voetballer kan alleen nog communiceren door met zijn ogen te knipperen.

De ooit zo flamboyante profspeler is aan bed gekluisterd. Nagenoeg al zijn lichaamsfuncties zijn uitgevallen. Volgens zijn vriend en sportjournalist Vincent de Vries gaat het snel bergafwaarts met Ricksen. “Hij kan niet meer praten, niet meer whatsappen en hij staart op zijn balkon in Valencia voor zich uit”, zegt De Vries tegen De Telegraaf. “De enige communicatie die nog met hem plaatsvindt, gaat via zijn knipperende ogen.”

Ricksen geeft dan ook geen interviews meer en vertoont zich niet meer in het openbaar. “Zijn lichaam is nu volledig door de slopende ziekte aangetast”, vertelt De Vries. “ALS heeft nu ook de spraakorganen gesloopt. Bovendien is alle kracht uit zijn armen en benen verdwenen. De vraag is hoe lang hij het nog kan volhouden…”

In 2013 kreeg Ricksen de diagnose ALS. De meeste mensen leven dan nog tussen de drie en vijf jaar. De voetballer had jarenlang een wild leven vol seks, drank en drugs, waar hij openhartig over vertelde in zijn biografie.

Bron(nen):   De Telegraaf