Operazanger Plácido Domingo beschuldigd van seksuele intimidatie

Plácido Domingo wordt door negen vrouwen beschuldigd van seksuele intimidatie. De incidenten zouden zich over een tijdspanne van dertig jaar hebben voorgedaan, en zouden zijn begonnen in de jaren tachtig. Dat melden veel Amerikaanse media op gezag van persbureau AP. Domingo, die wordt gezien als een van de grootste operazangers aller tijden, ontkent de aantijgingen.

De intimidatie zou doorgaans volgens hetzelfde patroon zijn verlopen. Domingo benaderde de vrouwen vaak persoonlijk - regelmatig belde hij naar hun huis - en vertelde geïnteresseerd te zijn in hun carrière. Hij zou met hen hebben willen afspreken om advies te geven, en vervolgens avances hebben gemaakt. In enkele gevallen leidde het contact tot seks. De vrouwen zouden het gevoel hebben gehad dat ze Domingo gezien zijn grote invloed niet konden afwijzen. Regelmatig zou het zijn voorgekomen dat ze juist niet werden aangenomen als ze de zanger toch een 'nee' verkochten.

AP sprak uitvoerig met de negen vermeende slachtoffers. En ook met tientallen andere mensen rond de inmiddels 78-jarige Spanjaard. Binnen de operawereld zou het gedrag van Domingo alom bekend zijn: vrouwen gaven elkaar zelfs het advies om nooit alleen in één ruimte met de zanger te verkeren.

Reactie Domingo

Het machtsmisbruik zou hebben plaatsgevonden op verschillende plekken waar Domingo posities in het bestuur had. Momenteel is hij artistiek leider van de Los Angeles Opera. Slechts een van de vermeende slachtoffers wil in de openbaarheid treden: Patricia Wulf, een mezzosopraan die met Domingo zong in de Washington Opera. De rest zou uit angst voor Domingo anoniem willen blijven.

Domingo wilde niet reageren op specifieke vragen. Wel heeft hij een algemene verklaring afgegeven. "De anonieme beschuldigingen, die tot wel dertig jaar terug in de tijd gaan, zijn verontrustend, en, zoals op deze manier gepresenteerd, onnauwkeurig", laat hij weten. De zanger meent dat het contact met instemming van beide partijen gebeurde. "Desalniettemin wil ik onderkennen dat de regels en standaarden waar we vandaag de dag mee te maken hebben, anders zijn - en anders moeten zijn - dan ze in het verleden waren."