Jeroen Krabbé weigerde als Sint kogelvrij vest te dragen

Beroemd
door anp
donderdag, 05 december 2019 om 9:21
hh 42583165
Jeroen Krabbé weigerde een kogelvrij vest te dragen toen hij de rol van Sinterklaas vertolkte tijdens de intocht in Amsterdam. Dat vertelt de acteur, die donderdag 75 jaar wordt, in het AD.
"Ik stopte omdat ik te druk was, het had niks met dat pietengedoe te maken", aldus Krabbé. "Eén keer wilde ik al eerder stoppen toen me werd geadviseerd een kogelvrij vest te dragen bij de intocht. Als fucking Sinterklaas dus! Toen zei ik: dan sterf ik maar in het zadel. Hallo, het is een kinderfeest! Ik ben echt niet zo moedig, maar niemand schiet Sinterklaas dood."
De ster ergert zich enorm aan de pro-pieters die maar blijven drammen dat Zwarte Piet een ouderwets gitzwart gelaat moet hebben. "Wij, het organisatiecomité, wilden de Pieten geleidelijk verkleuren. Maar daar hadden ze geen fuck mee te maken. Ze keerden mij op de Dam de rug toe! Maar hun kinderen stonden blij 'Piet, Piet, Piet' te roepen."
Dat moment noemt Krabbé "een hoogtepunt in mijn leven. Honderdduizenden blije mensen die allemaal een hand van Sinterklaas wilden. Oude Amsterdammers, Chinezen, zwarte mensen, Joden, moslima's die van hun geloof geen man de hand mogen schudden... laat staan een katholieke bisschop. Het ontroerde mij, elk jaar."