80.000 oude boeken gedigitaliseerd

Boeken
door anp
woensdag, 03 april 2013 om 15:03
welingelichtekringen header 1
Zo'n 80.000 boeken uit de 19e eeuw die in de Koninklijke Bibliotheek (KB) staan, zijn gedigitaliseerd. Dat maakten Google en de Koninklijke Bibliotheek bekend. De 2 organisaties zijn samen bezig om in totaal 160.000 boeken te scannen en online te zetten, maar de ambities liggen nog veel breder.
De KB wil uiteindelijk alle boeken die sinds 1470 in Nederland zijn uitgegeven, digitaliseren. 'De Koninklijke Bibliotheek heeft als nationale bibliotheek van Nederland de verantwoordelijkheid iedereen, overal ter wereld, digitaal toegang te geven tot alle boeken die in Nederland uitgegeven zijn', aldus KB-directeur Bas Savenije.
Dat wordt een enorme klus, want bij de KB liggen nu ongeveer 1,5 miljoen boeken, maar dat is nog lang niet alles wat ooit in Nederland gedrukt is.
'We willen ook de boeken die wij niet hebben maar andere bibliotheken wel, inscannen en online zetten.' Voordat kan worden begonnen met digitaliseren, moet wel nog een belangrijke horde genomen worden. 'Bij recenter werk zitten we met het probleem van het auteursrecht', legt een woordvoerster uit.