Week van de Verboden Boeken in de USA

Boeken
vrijdag, 01 oktober 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De laatste week van september is Banned Books Week in de States. Dat is een initiatief van de American Library Association (ALA) dat zich verzet tegen het feit dat het lezen van boeken nog steeds aan banden wordt gelegd. En dat is in strijd met het Eerste Amendement van de Amerikaanse Grondwet. Meestal gaat het om adolescentenliteratuur en spelen de boekverbanningen zich af in de besloten ruimte van een schoolraad waarin Amerikaanse ouders actief zetelen.
In 2009 noteerde de ALA 460 ‘challenges’ tegen boeken. Dat zijn formele vragen van bijvoorbeeld ouders om een boek uit de school- of openbare bibliotheek te halen of van een literatuurlijst te schrappen. Geen reden is trouwens te gek om het lezen van een boek te verbieden. Harry Potter bezet ondertussen een vaste plek in de top 10 van de vaakst in de ban geslagen boeken. En dat omdat J.K. Rowling hekserij zou promoten.
Hoe vermakelijk zo’n situatie ook mag klinken in onze Europese oren, ze is in de USA bittere ernst. De Week van de Verboden Boeken legt immers de kloof bloot tussen het liberale Amerika en het conservatief-christelijke en conservatief-rechtse Amerika. Beide kanten spreken zich voor of tegen boeken uit met het Eerste Amendement van de Amerikanse Grondwet in de hand. Dat zegt dat het Congres geen wet zal goedkeuren die de godsdienstvrijheid op de een of andere manier stuurt of beperkt, die de vrijheid van meningsuiting en van de pers aan banden legt, of die het recht aantast op samenkomst en om een klacht tegen de overheden te uiten.