Blijven boeken bestaan?

Wie wel eens een boek koopt heeft het misschien niet meteen in de gaten, maar de boekensector is zeer in de war. De Nederlandse uitgevers zitten nog in hun mooie grachtenpanden, en de sector ziet er uit zoals twintig jaar geleden. Maar dat is schijn: de zaken lopen grondig mis. Niet omdat we minder boeken lezen, wel omdat het steeds lastiger is geld te verdienen aan boeken. Dat komt door online, dat komt door het e-boek, dat komt door printen on demand, dat komt door de toekomst, die eerst de muziekindustrie vernietigde, nu de krantenbusiness op de knieën dwingt en heel binnenkort gaat afrekenen met de boekenuitgevers. Tenzij...
En over dat tenzij spraken acht hotshots van de Amerikaanse boekenbranche in aanwezigheid van de Wall Street Journal.
Het gesprek bracht geen enkel perspectief, schrijft de WSJ. Maar wel een aardige inventarisatie van de problemen. Vandaar de grafiek waarin staat hoeveel minuten werd besteed aan welk onderwerp.
En die grafiek geeft ook wel een aardige staalkaart van de problemen van uitgevers in dit land.
Als boekenliefhebber hoop je dat er zullen zijn die een list verzinnen en aan het moeras ontsnappen waarin ze zijn beland, zodat er mooie boeken blijven verschijnen, op papier of digitaal.
Maar net als in de VS, de klok tikt.

Bron(nen):   Wall Street Journal