Het was Sywert er vanaf het begin om te doen rijk te worden

Sywert van Lienden en zijn partners waren vanaf het begin van plan hun mondkapjesdeal met de overheid via een commerciële bv uit te voeren. Daags voor de onderhandelingen gaven ze een notaris opdracht deze bv op te richten. Dat blijkt uit het boek Sywerts Miljoenen, waar het AD al over schrijft.

Als voorman van de Hulptroepen Alliantie, een stichting zonder winstoogmerk, schoof Van Lienden in het voorjaar van 2020 aan tafel bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) met een non-profitvoorstel voor de levering van 120 miljoen mondkapjes.

De commerciële bv die Van Lienden, Bernd Damme en Camille van Gestel hadden bestemd voor de overheidsdeal - Relief Goods Alliance (RGA) - was toen al drie dagen in oprichting, blijkt uit e-mails in handen van de auteurs. Op 11 april verzocht Damme de notaris er vaart achter te zetten. Terwijl hij op 12 april in een e-mail aan het ministerie van VWS juist schreef: 'Dat doen we met hart voor de mensen in de zorg, zonder winstoogmerk, vrij van belangen en zonder direct geld te vragen aan de Rijksoverheid.'

De betalingen van honderden klanten sluisden ze naar een commerciële bv. Afnemers en zakelijke partners werden misleid, zelfs hun eigen medewerkers wisten nergens van. 

Uit het boek blijkt verder dat de drie ondernemers meteen wisten dat ze tientallen miljoenen euro's aan de deal zouden verdienen.

Van Lienden heeft altijd beweerd dat het idee voor de bv pas na de start van de onderhandelingen met de overheid opkwam; dat blijkt een leugen. In het begin stelde hij dat de oprichting van RGA 'een voorstel vanuit de overheid' was. Later schreef hij dat de commerciële bv er kwam 'in samenspraak' met het ministerie.

Bankier Barbara Baarsma van Rabobank zei gisteren 'om de tuin te zijn geleid' door de Hulptroepen Alliantie. ,,Ik heb het initiatief beoordeeld als sympathiek en noodzakelijk. Ik vind het maatschappelijk onacceptabel dat het initiatief commercieel bleek te zijn."

Bron(nen):   AD  Bol.com