Literaire kritiek is seksistisch

Boeken
donderdag, 05 januari 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Twee weken geleden publiceerde Le Nouvel Observateur een lijst met 12 romans die tot de beste van 2011 behoorden. De uitverkoren schrijvers waren allen mannen.
De Franse boekensite Babelio stelde een lijst samen met de auteurs die het meest besproken werden in de pers sinds juni 2011. Hoewel er 2 vrouwen in de top 3 stonden, laat de rest van de lijst een heel ander beeld zien: 4 vrouwen en 26 mannen behoren tot de lievelingen van de literaire critici.
De Amerikaanse site Vida Web houdt zich bezig met de rol van vrouwen in de literatuur en publiceerde een paar maanden geleden een reeks gegevens die er niet om liegen. De redactie beoordeelde boekenbijlagen van Angelsaksische kranten en literaire tijdschriften in het jaar 2010. Bij elke publicatie keken ze naar het geslacht van de critici die er werken en van de auteurs waaraan een artikel gewijd wordt.
De resultaten zijn veelzeggend: de samenstellers van het 'Times Literary Supplement' (TLS) zijn voor 73% mannen en 76% van de artikelen is gewijd aan mannen. In de 'New Yorker' zijn deze cijfers nog hoger: 79 en 80%. Het 'New York Review of Books' slaat alles: beiden 84%.
Voor een grotere en uitgebreidere versie van de grafieken:
2907045