Ratgevallen

Iemand is een rat als hij of zij alleen aan zichzelf denkt, anderen bewust pijn doet en dat niets kan schelen zolang hij of zij maar krijgt wat hij of zij wil. Ratten zijn geïnteresseerd in één ding en dat is zichzelf. Ratten liegen, bedriegen en manipuleren. Ze komen er verbazingwekkend vaak mee weg. Ratten vinden zichzelf speciaal en daarom hebben ze overal recht op en verdagen ze geen kritiek of andere meningen.

Rat is een ander woord voor narcist. Rattigheid is geen 'ziekte' zoals zo vaak wordt gezegd of een persoonlijkheidsstoornis, het is een mentaliteit en cultuurverschijnsel.

Het meest destructief voor de omgeving zijn juist de ratten die nooit gediagnosticeerd worden, omdat zij geen 'hulp' nodig hebben. Geen één rat heeft een probleem. Alleen de omgeving heeft een probleem met de rat.

Alles is jouw schuld. Een rat is een ster in het omdraaien van de werkelijkheid. En altijd zo dat de schuld bij jou ligt en de rat het slachtoffer is. Het cynische is dat het de slachtoffers van ratten zijn die bij de hulpverlening terechtkomen, niet de rat zelf.

Jij hebt waarschijnlijk ook ratten in je leven. Daar voelen we ons niet prettig bij na verloop van tijd. Meestal houden we dit soort mensen op een afstand. Dat lukt niet als je de rat niet herkent en als het je ouder is, of je partner, collega, zus of broer.

Verbaas je je er ook wel eens over hoe mensen weg kunnen komen met rattengedrag? Hoe ze ongestraft kunnen liegen en manipuleren? Wil je weten waarom wij daar telkens weer in trappen?

Ratgevallen folder

Bron(nen):   ratgevallen.nl