Gruwelijk boek over Hiroshima en Nagasaki

Boeken
donderdag, 21 januari 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Wie als kind wel eens een nachtmerrie heeft gehad over een kernoorlog, kan het nieuwe boek van Charles Pellegrino, “The Last Train from Hiroshima,” maar beter niet lezen. In het boek wordt beschreven wat het handjevol overlevenden van de atoombommen, die in augustus 1945 op Hiroshima en Nagasaki vielen, heeft meegemaakt.
Een paar passages: veel mensen meldden dat de stank van brandend mensenvlees leek op “de geur van geroosterde inktvis.” De overlevenden zagen overal “alligator-mensen” rondlopen, “mannen en vrouwen zonder ogen en gezichten. Hun hoofden waren veranderd in zwartgeblakerde alligatorhuiden met rode gaten erin.”
De alligator-mensen konden niet schreeuwen. “Het geluid dat ze voortbrachten was erger dan gegil. Je hoorde een voortdurend gezoem - als sprinkhanen in een zomernacht. Eén man, die rondstrompelde op verkoolde beenresten, sleepte een dode baby ondersteboven met zich mee.”
Tsutomu Yamaguchi, die twee weken geleden op 93-jarige leeftijd overleed, overleefde beide atoombommen. Hij zat in die laatste trein uit Hiroshima en kwam vervolgens in Nagasaki aan, waarboven twee dagen later de tweede bom werd afgeworpen. Yamaguchi steunde het idee om landen met kernbommen voortaan alleen nog te laten regeren door moeders, die hun kinderen nog de borst geven.