Ontwerpen en de kunst van het falen

Boeken
maandag, 16 juli 2012 om 14:33
welingelichtekringen header 1
Ingenieur Henry Petroski wordt geboeid door ontwerpen, maar nog meer door ontwerpfouten, om maar niet te spreken van rampen. Zijn eerste boek uit 1985 was 'To Engineer Is Human: The Role of Failure in Successful Design.' Sinds die tijd heeft hij meerdere boeken geschreven over ontwerpfouten en schrijft hij columns in American Scientist. Maar ook succesvol design krijgt zijn volle aandacht, zoals het potlood (afgezien van het feit dat de punt kan breken) en de tandenstoker.
Nu heeft een nieuw boek geschreven: To Forgive Design, Understanding Failure. Ook dit gaat over ontwerpfouten en de (potentieel) catastrofale gevolgen daarvan.
Een voorbeeld: in mei 1987 werd het 50-jarig bestaan van de Golden Gate Bridge gevierd. De brug werd afgesloten voor autoverkeer zodat men over de spectaculaire brug kon wandelen. De organisatoren verwachtten ongeveer 50.000 voetgangers, maar in plaats daarvan verdrongen 800.000 bezoekers aan het begin van de brug. Tegen de tijd dat zich 250.000 mensen op de brug bevonden, zagen de ingenieurs iets onheilspellends: de rijweg werd vlakker onder de zwaarste belasting die hij ooit gehad had. Erger nog, de brug begon te zwiepen.
Hoewel mensenmassa's doorgaans niet in de maat lopen, gaan ze - als de brug onder hen zich zijwaarts begint te bewegen - dat instinctief wel doen om hun evenwicht beter te bewaren, maar dit verergert de zijwaartse beweging van de brug en dat maakt het nog erger en erger. Dit keer werd een ramp afgewend. De autoriteiten sloten de toegang tot de brug en de mensen op de brug, keerden terug naar het land, wat enkele uren duurde.
Toch zijn fouten onvermijdelijk. 'Succes is succes en dat is dat,'schrijft dr. Petroski. Het is het falen dat verbetering brengt.