Zwart Water

Boeken
door Chantal Caeszondag, 30 oktober 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Bob van Laerhoven is een Vlaamse journalist, globetrotter, columnist en schrijver. Hij publiceerde talloze romans, reisboeken, thrillers, korte verhalen, jeugdboeken en theaterteksten. In 2007 ontving hij de Hercule Poirot Prijs voor de beste Belgische misdaadroman met 'De Wraak van Baudelaire'. Inmiddels is zijn 33e boek verschenen: Zwart Water.
Het verhaal speelt zich af in 'de havenstad' (Antwerpen). Nadat een succesvolle thrillerauteur een ophefmakende roman publiceerde die hem doodsbedreigingen opleverde van moslimfundamentalisten, raakt hij na een auto-ongeluk in coma. Een aanslag, een ongeluk of een suïcidepoging? Zijn vrienden en kennissen besluiten om aan zijn ziekbed verhalen te vertellen om hem zo uit zijn coma te halen. Moran, zijn 15-jarige dochter, luistert stiekem mee. Gaandeweg begrijpt ze waarom haar vader obsessief reisde naar probleemlanden als Liberia, Kinshasa, Chili en een favela van Rio de Janeiro. Zijn hele leven heeft hij een jeugdtrauma verborgen onder halve waarheden en herinneringen waarvan hij niet langer weet of ze werkelijk zijn of niet. Moran ontrafelt deze puzzel niet zonder kleerscheuren.
Zwart water is een meeslepende roman over de liefde, vader-dochter relaties, misdaad, spanning en avontuur én een weerspiegeling van de gewelddadige tijd waarin we leven. 'De roman is geen ongegronde aanval op de islam, maar probeert via jeugdige protagonisten aan te tonen hoe een extreme uiting van 'geloof', aangewakkerd door een versmelting van politiek en religie die zich als 'zuiver' presenteert tot excessen leidt, aldus de auteur.
De trailer geeft je een voorproefje: