Jochem Myjer over kritiek op vrolijk vakantieliedje Kinderen voor Kinderen: “Nederlanders zijn gek geworden”

Het is een vrolijk vakantieliedje dat de titelsong vormt van het nieuwste album van Kinderen voor Kinderen. De kinderen zingen in Reis mee! over ijs en pizza eten op vakantie en even geen 'spruitjes of hachee'. Onschuldig zou je denken, maar nee, gezondheidsfreaks vinden dat het kinderen aanzet tot ongezond eten.

Op Facebook krijgt het liedje, dat tevens het themanummer is voor de kinderboekenweek, veel kritiek. Kinderen die tijdelijk afwijken van gezond eten zouden obesitas kunnen krijgen, denken mensen werkelijk. Iemand schrijft: "Kinderboeken over voertuigen staan centraal in de Kinderboekenweek 2019, maar dit liedje gaat over hoe krijg ik obesitas." Een ander reageert: "Ik was al bang dat ik de enige was die dat dacht."

Anderen menen dat dat wel meevalt. "Wat een gezeik. Meestal wordt in Kinderen voor Kinderen-liedjes opgeroepen tot meer beweging. Als dat een keer niet gebeurt, is het gelijk mis," schrijft iemand.

De makers van het nummer, Jochem Myjer en Tjeerd Oosterhuis, zijn het daarmee eens. "Als je wilt dat je kinderen naar je luisteren, moet je ze af en toe wat vrijheid en ruimte geven, de teugels laten vieren. De vakantie is daar de uitgelezen periode voor. Pizza, pasta en patat: het moet soms gewoon kunnen. Evenals ijsjes. Tijdens de vakantie niet ééntje, maar het liefst elke dag. Daar kijken kinderen in hun gedachten naar uit. Het zegt niets over slechte eetgewoonten,” aldus Oosterhuis.

Jochem Myjer: "Mijn dochtertje heeft een slaapziekte, waardoor ze suikerarm moet eten. Als gezin doen we met haar mee, volgen we een strak regime. Maar juist vakantie is de tijd om zo’n regime terzijde te schuiven: de grenzen even op te rekken. Het is volstrekt normaal dat ouders dat doen en voor kinderen geen probleem omdat ze, als ze vrij zijn, niet hoeven te presteren. Ook leuk en herkenbaar: kinderen verheugen zich enorm op even wat minder regeltjes. Na de vakantie pakken we met z'n allen de draad gewoon weer op.” Daar voegt de cabaretier nog aan toe: "Nederlanders zijn echt gek geworden als ze over zoiets gaan zeiken.”

Bron(nen):   AD