Koninklijk Huis daagt Nieuwe Revu vanwege foto’s Amalia

Nieuwe Revu heeft de zogenoemde mediacode van het koningshuis gebroken. Het tijdschrift plaatst deze week onder meer foto's van prinses Amalia op een hockeyveld. Op twitter krijgt het blad er van langs en wordt geopperd dat het blad, dat in 5 jaar tijd tweederde van zijn oplage kwijtraakte, dit doet als stunt om lezers te trekken

De Oranjes stelden de mediacode in 2005 in om hun persoonlijke levenssfeer te beschermen. In ruil voor fotosessies worden de media geacht de koninklijke familie tijdens privémomenten, zoals vakanties, met rust te laten. De foto van Amalia is niet tijdens zo'n fotosessie genomen.

,,Onwelgevallige verhalen en élke foto die niet gemaakt is tijdens een 'persmoment’, worden automatisch tot 'privé-aangelegenheden’ bestempeld, en zouden dus niet gepubliceerd mogen worden. Een kwalijke situatie, waar wat Nieuwe Revu betreft verandering in moet komen. Wij doorbreken deze week de mediacode van de Oranjes, die wat ons betreft niet past in een moderne democratie'', aldus het blad.

Het Koninklijk Huis spant via de Rijksvoorlichtingsdienst een zaak aan tegen Nieuwe Revu omdat het weekblad."In het blad Nieuwe Revu van woensdag 24 april 2013 zijn enkele foto's opgenomen die inbreuk maken op de persoonlijke levenssfeer van leden van het Koninklijk Huis, in het bijzonder prinses Amalia", laat de RVD weten.