Tekst van het gedicht dat (zegt hij) het leven van Wouter Bos bepaalde: De Niet genomen weg

Het allereerste fragment dat Wouter Bos gisteravond liet draaien was een gedicht van Robert Frost. Over hoe je je leven kunt inrichten. De niet genomen weg Twee wegen scheidden in een geel woud, En spijtig was ik een eenzame reiziger Die niet beide volgen kon, lang stond ik En bekeek er één zo ver als ik kon Tot waar hij afboog in het kreupelhout; Dan nam ik de andere, die niet beter leek, En misschien deed ik de beste keuze, Want zijn gras wou platgetreden worden; In zoverre dat ze belopen werden Waren ze allebei evenveel omgewoeld. En beide lagen die morgen gelijk bedekt Met blaren die niet zwart getreden waren. O, ik bewaarde de eerste voor een andere dag! Maar wetend hoe een weg ergens heenleidt, Twijfelde ik of ik ooit terug zou komen. Ik zal dit vertellen met een zucht Ergens eeuwen en eeuwen later; Twee wegen scheidden in een woud, en ik- Ik nam de weg die het minst bewandeld werd, En dat maakte een wereld van verschil.  

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Het gedicht kan net zo goed het verhaal van een spijtoptant zijn die er achter is gekomen dat er een goede reden is waarom die weg het minst bewandeld wordt.

  • marianne martens

   zou kunnen, een paar you tube filmpjes verder, zei een enthousiaste jongeman met een prachtig gebit, dat het ook zou kunnen betekenen : ” that you take not the decision of the roads, its impossible”. and: ” I toke the road last travel in the future”. We have no idea in the future, we look back”. Zou het leven van de mens al zoveel lijken, als we door een heelal-kijker, het heelal in kijken? ook terug in de tijd. Frost heeft een prachtige gedragen Amerika stem waar de kern, enigszins duidelijk wordt.

   (in antwoord op kletsmajoor)
   • kletsmajoor

    Die interpretatie spreekt mee ook wel aan. Omdat we niet ver voorbij een beslispunt kunnen kijken, blijven we altijd met de vraag zitten: waar zou de andere weg ons gebracht hebben?

    (in antwoord op marianne martens)

Reacties niet toegestaan