Film: hoe stotterende Bertie koning George VI werd

De Britse en Amerikaanse pers zijn lyrisch over de Britse film 'The King's Speech', die in oktober (UK) en in november (VS) in premiere ging. De film gaat over de stotterende prins Albert, die onverwacht koning moest worden. De film wordt nu al getipt voor een Oscar. 

Naar verluidt moest Bertie vreselijk huilen toen hij in 1936 te horen kreeg dat hij zijn broer, koning Edward VIII moest opvolgen. Die was in opspraak geraakt door zijn liefde voor de gescheiden Amerikaanse Wallis Simpson, een verhouding die voor de Britse regering niet door de beugel kon. De kwestie deed de Britse monarchie wankelen en uiteindelijk gaf koning Edward de troon op voor 'the woman I love'. Bertie was een verlegen man die totaal niet was voorbereid op een rol als koning. Zijn hardnekkige stotteren maakte het er niet beter op. Als hij toespraken hield, was dat niet alleen een kwelling voor hemzelf maar ook voor alle toehoorders. 

The King's Speech verbeeldt dit onbelichte aspect uit de Britse geschiedenis. Bertie's voortvarende echtgenote, die de meesten nog wel kennen als de ijzeren 'Queen Mum' die in 2002 op 101-jarige leeftijd overleed, huurt ten einde raad een logopedist in, die in alles een tegenpool is van Bertie. De brutale en excentrieke Lionel Logue onderwerpt de koning aan onconventionele therapie, wat hilarische scènes oplevert. In de film wordt niet alleen gestotterd maar ook hartstochtelijk gevloekt. 

Critici zijn zeer lovend over het acteerwerk van Geoffrey Rush (de logopedist), Colin Firth (Bertie) en Helena Bonham Carter als de koningin. De film wordt begin februari 2011 in de Nederlandse bioscopen verwacht.

Bron(nen):   New York Times  The Guardian  Trailer