Frankrijk eert Céline… niet

Les Archives de France (onderdeel van het Franse ministerie van Cultuur) houdt ieder jaar een célébration nationale rondom allerlei gedenkwaardige data binnen het Franse culturele erfgoed. Zo is het vijftig jaar geleden dat het eerste Asterix-album verscheen, honderd jaar geleden dat Marie Curie haar Nobelprijs voor de scheikunde kreeg en tweehonderd jaar geleden dat de Parijse brandweer werd opgericht.  

In haar programma nam de organisatie ook een eerbetoon aan Céline op, de schrijver die vijftig jaar geleden overleed. En dat was tegen het zere been van politiek correct Frankrijk. Céline was inderdaad ooit een gewaardeerd schrijver, van o.a. Voyage au bout de la nuit (1932) en Mort à crédit (1936). Dat alles zou kort daarna veranderen door zijn pro-nazi stellingname en rabiaat antisemitische pamfletten (Bagatelles pour un massacre uit 1937 is daarvan een van de beruchtste). Serge Klarsfeld, befaamd nazi-jager en voorzitter van een belangrijke joodse organisatie, deed een beroep op president Sarkozy om Céline van de lijst te halen. Ook anderen, zoals de burgemeester van Parijs, Bertrand Delanoë, lieten van zich horen. Vooral het woord célébration (eerbetoon, viering) stuitte in dit verband veel mensen tegen de borst.
Er ontstond een publiek debat, waarna de minister van Cultuur, Frédéric Mitterrand (inderdaad de neef van), afgelopen vrijdag besloot de schrijver van het programma te schrappen. Wel zal er op 4 en 5 februari a.s. in het Centre Pompidou een conferentie plaatsvinden met als titel Céline réprouvé et classique (verdoemd en klassiek). De Céline-link op de site van de Archives de France is inmiddels verwijderd.

Bron(nen):   L'Express  Le Figaro  Centre Pompidou