Moby Duck: over de legendarische lading badeendjes die overboord sloeg

Tijdens een storm op de Grote Oceaan verloor in 1992 een vrachtschip dat vanuit China naar de VS op weg was een lading badspeeltjes. Het verhaal van de gele badeendjes ging een geheel eigen leven leiden en nam welhaast mythische proporties aan. De eendjes zouden overal ter wereld aanspoelen en het zouden er wel 30.000 zijn. 

In werkelijkheid waren het er nog geen 2000 en schrijver Donovan Hohn, die hun spoor volgde, vond er geen een. Zijn zoektocht voerde hem onder meer naar Alaska, Hawaï en Hong Kong. Hij reist met veerboten, oceaanlijners en ijsbrekers en ontmoet matrozen, milieu-activisten en vooraanstaand 'bath toy hunter' Curtis Ebbesmeyer. 

Alle reizen en ontmoetingen inspireren hem tot verrassende overpeinzingen, over massaproductie, vrachtverkeer, milieuvervuiling, oceaanstromen en nog veel meer. En dat alles even grappig opgeschreven, met de nodige zelfspot. Hij vergelijkt zijn verbeten zoektocht met die van de kapitein Ahab uit Moby Dick, en diens obsessie voor die ene witte walvis die ooit zijn been afbeet. 

Vandaar Hohn's titel 'Moby Duck'. Volgens de New York Times is het boek even grappig als de titel, die voluit luidt: 'Moby Duck - The True Story of 28,800 Bath Toys Lost at Sea and of the Beachcombers, Oceanographers, Environmentalists, and Fools, Including the Author, Who Went in Search of Them'.

Toelichting afbeelding: deze badeend van 12 meter hoog werd op 30 mei 2009 in de haven van Hasselt in België geïnstalleerd. Het werd gemaakt door kunstenaar Florentijn Hofman via kunstencentrum Z33 te Hasselt.

Bron(nen):   New York Times  Wikipedia  De Pers