MAS: een nieuw museum in Antwerpen

Vandaag opent het MAS, het Museum Aan de Stroom in Antwerpen, zijn deuren voor het grote publiek. De officiële inhuldiging vind plaats in aanwezigheid van koning Albert II en koningin Paola. Ook José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, woont de plechtigheid bij.

Het MAS is een indrukwekkend gebouw met een museum, maar er is meer: het kijkdepot, het museumplein met de mozaïek van Luc Tuymans, de wandelboulevard, het panoramaterras op het dak, ... De architecten zijn Neutelings Riedijk uit Rotterdam. De 60 meter hoge toren is van ver al te zien. Het gebouw is te vergelijken met een stapel koffers vol met verleden en historische objecten. Elke koffer is een kwartslag gedraaid, zodat een spiraalroute ontstaat. Deze route wordt benadrukt door een gevel van gegolfd glas. De gevels, de vloeren, de wanden en de plafonds volledig te bekleden met grote platen van handgekliefde rode Indische zandsteen De 4 kleurschakeringen van de natuursteenplaten zijn op basis van een computer gestuurd patroon over de gevel verdeeld.


De kern van het verhaal is de lange geschiedenis van uitwisseling tussen de stad en de wereld. Met de sporen van die uitwisseling vertelt het MAS nieuwe verhalen. Over de stad, de stroom en de haven. Over de wereld in al zijn verscheidenheid. Over de eeuwenlange verbondenheid van Antwerpen met de wereld.

Het MAS huisvest o.a. collecties van een aantal Antwerpse musea waarvan de gebouwen verouderd waren:

  • het Etnografisch Museum
  • het Nationaal Scheepvaartmuseum
  • het Volkskundemuseum

Het uitzicht over 't Stad is geweldig.

Bron(nen):   MAS  The Economist  de Architect