Ans Markus op Mode Biënnale Arnhem

Ans Marcus kreeg bekendheid met haar vrouwen in windsels en met dubbelportretten van moderne meesters als Picasso, Leger en Klee. Daarna volgden meerdere thema’s die haar inspireerde zoals o.a. cirkels, Hommage aan de abstracten, spiegels, Medea en Taal van ’t lichaam. In die periode ontwikkelde zij haar eigenbeeldtaal en symboliek waarin ‘de vrouw’ een belangrijke rol speelt.

Vanuit haar liefde voor mode ontstond de serie 'Hommages aan couturiers', waarop ze haar dochter Sigrid schilderde in creaties van beroemde modeontwerpers. De serie telt 36 levensgrote schilderijen. Ze bevatten ontwerpen van onder anderen Viktor & Rolf, Stella McCartney, Martin Margiela, Christian Dior en Jean Paul Gaultier. Deze indrukwekkende doeken vormen een unieke tentoonstelling in de Eusebiuskerk in Arnhem. Feestelijke schilderijen, zoals de kunstenares ze zelf noemt.

De expositie bestaat uit een 100-tal werken en  is nog te zien tot 28 augustus. Naast de modeschilderijen wordt ook werk ‘over de betrekkelijkheid van het leven’ getoond, waarbij de verzorging van haar 99-jarige moeder een inspirerende rol heeft gespeeld.

Bron(nen):   De Gelderlander  catalogus