Dit is niet Vincent van Gogh, maar zijn broer Theo

Na nieuw onderzoek heeft het Van Gogh Museum in Amsterdam ontdekt dat het 'zelfportret' van Vincent van Gogh uit 1887 waarschijnlijk een portret van zijn broer Theo is. De twee broers leken op elkaar, maar op het onderzochte schilderij heeft de geportretteerde een mooi rond oor, geschoren wangen en een okerkleurige baard. Dat had Vincent niet. Die had een roodkleurige baard, een vlezig oor en haargroei op de wangen. Het portret komt overeen met foto's van Theo.

Tot nu toe was niet bekend dat Vincent ooit een portret van zijn broer heeft geschilderd. Er zijn wel enkele tekeningen bekend van Theo. Vincent woonde in Parijs bij zijn broer, waar hij talloze zelfportretten maakte omdat hij geen geld had om modellen in te huren.

Het Van Gogh Museum onderzocht gedurende enkele jaren 93 schilderijen van Van Gogh uit zijn Antwerpse en Parijse periode. Onderzoekers stuitten op enkele nieuwe vondsten. Zo bleek op het schilderij 'Korenveld met leeuwerik' uit 1887 geen leeuwerik te zijn afgebeeld, maar een patrijs.

Ook dacht men dat Van Gogh in de zomer van 1887 schilderijen maakte van een 18e-eeuws park in Asnières. Maar de tuin ziet er modern uit en de kastanjebomen zijn jong. Nu concludeert het museum dat het gaat om een in 1881 aangelegd plantsoen vlakbij de basiliek Sacre-Coeur in Parijs.

De resultaten van het onderzoek zijn tot en met 18 september te zien in het museum.

Bron(nen):   Knack  Van Gogh Museum