Betonrot vreet aan blokken Holocaustmonument

Het Holocaustmonument in Berlijn - 2700 betonzuilen waar je tussendoor kunt lopen - rot weg.  Naar nu blijkt, hebben autoriteiten al in 2010 een van de blokken verwijderd en vernietigd, schrijft De Volkskrant.  Op andere zuilen waar het rottingsproces heeft toegeslagen, zijn ijzeren banden geplaatst. Het Holocaust-Mahnmal is een van de meest bezochte plekken van Berlijn. Het veld met de golvende blokken is een  doolhof waar je doorheen kunt lopen en dat je een symbolische beklemming geeft. De Süddeutsche Zeitung onthulde donderdag dat de betonrot al jaren bij de autoriteiten bekend was. Op 23 december 2010 werden laat op de avond door een kraan twee blokken uit het veld gelicht. Niemand die het toen merkte, het was koud. Het was, schrijft de krant, een ware Nacht-und-Nebel-Aktion. Eén van de blokken bleek zodanig verrot dat slechts vernietigen restte. Het andere werd gerestaureerd en teruggeplaatst. Nu zijn vijftig blokken met een stalen band beveiligd, nog eens 380 banden zijn besteld. Bij de opening zei men dat het monument zeker 1000 jaar mee zou gaan. Maar net als met het rijk dat de holocaust organiseerde gaat dat niet kloppen. Het wordt eerder 12 jaar, zoals het Derde Rijk.

1 Reactie Doe mee met de discussie →


 1. marianne martens

  Naast het Holocaust monument in Budapest is het het monument in Berlijn een van de indrukwekkendste monumenten in West- Europa. Stilte met anderen en in jezelf.
  Betonrot, dat mogelijk is geworden heeft alles met ” slechte aannemers en projectontwikkelaars te maken die “opzettelijk” ondeugdelijk materiaal hebben gebruikt:
  – verkeerde water/ cement verhouding;
  – onvoldoende betondekking wapening niet diep genoeg
  – verhardenings-versneller.
  Hoe komt het nu dat zo,n groots monument steeds zieker wordt. Geen toezicht,
  etc. Vreemd en droevig.

Reacties niet toegestaan