Je zal het maar hebben: 5 bizarre allergieën

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
door Gilles Dijkmanzaterdag, 22 augustus 2015 om 22:05
welingelichtekringen header 1
Een allergie voor pollen, huisstofmijt of voedsel (zoals bijvoorbeeld pinda’s of schaaldieren) kennen we allemaal, maar je kan eigenlijk voor bijna alles allergisch zijn. Een allergie is een heftige reactie van het immuunsysteem op stoffen waar het lichaam normaal niet buitensporig op hoort te reageren. Hieronder volgt een lijstje met vijf wel heel bizarre allergieën, je zal het maar hebben!
 1. Water
  Iedereen heeft water nodig om te overleven, maar toch zijn er mensen die er allergisch voor zijn. Gewone dingen zoals douchen, zwemmen, zweten, in de regen lopen of zelfs huilen kunnen píjnlijke rode vlekken en jeuk veroorzaken. Deze symptomen verdwijnen meestal binnen 15 tot 30 minuten, maar er zijn ook ernstige gevallen bekend waar de keel al begint op te zwellen na het drinken van water.
 2. Aanrakingen
  Ook wel dermografisme genoemd. Ongeveer vier procent van de bevolking is gevoelig voor zelfs de lichtste aanraking door andere mensen. Daarnaast kan ook de druk van kleding of een handdoek bij het afdrogen zorgen voor een allergische reactie: jeuk, rode vlekken en een opgezwollen huid.
 3. Seks
  Sommige vrouwen zijn allergisch voor het zaad van mannen. De symptomen zijn een brandend gevoel in de vagina, een huiduitslag en jeuk. Deze allergie wordt dan ook vaak onterecht verward met een seksueel overdraagbare aandoening (SOA). De beste oplossing is uiteraard het gebruik van een condoom, of kunstmatige inseminatie (als de vrouw zwanger wil worden).
 4. Mobiele telefoons
  Een allergie voor mobiele telefoons kwam best vaak voor. De symptomen zijn jeuk, rode puistjes en blaren op de oren en kaken. Sinds Europa het gebruik van nikkel beperkt heeft, behoort dit echter tot de verleden tijd. Toch kunnen telefoons en andere producten (zoals goedkope sieraden, riemen, knopen etc.) voor een allergische reactie omdat deze producten vaak goedkoop geïmporteerd worden uit het buitenland.
 5. Sporten
  Wellicht het perfecte excuus voor de mensen die liever lui dan moe zijn, maar de allergie bestaat dus ook echt. Sinds de jaren ’70 is er al meer dan duizend keer melding gemaakt van dit fenomeen. In lichte gevallen zorgt het meestal enkel voor netelroos, maar in bij ernstige gevallen kan het ook anafylaxie veroorzaken. Hierbij zakt de bloeddruk plots en kunnen er ademhalingsproblemen optreden. Artsen vermoeden echter dat deze allergie veroorzaakt wordt door bepaalde voeding of medicatie die sporters innemen voor het sporten.
Bron(nen): Knack