Kerk verwijdert beeld met ‘grote piemel’

Al dagenlang zijn de gemoederen flink verhit over een sculptuur op de 'International Exhibition of Art' in de Sint Jansbasiliek in Oosterhout. De kunstenaar Servaas Roelandse maakte een moderne versie van het beeld Hermaphrodite uit het Louvre. Het beeld zou een zichtbare erectie hebben en dat gaat de kerk te ver.

Eerst had iemand van de kerk een doek over de fallus gelegd. De kunstenaar vond dat niet kunnen: 'Zonder overleg doe je zoiets niet. Een kunstobject is een uiting van de kunstenaar en dat tast je niet eigenhandig aan'.

'Een kerk is geen neutrale expositieruimte. De aard van de tentoongestelde werken moeten toch enigszins passen bij het gebouw. Het gaat ons niet om het naakt, want er is wel meer naakt te zien in de kerk. Maar het betreffende beeld heeft een erectie en dat vinden wij niet passend in een kerkgebouw', aldus de pastoor in de Provinciale Zeeuwse Courant.

De kunstenaar is van mening dat tijdens de openingsuren van de expositie de kerk verhuurd is als tentoonstellingsruimte. 'Dan gelden er andere richtlijnen dan wanneer de kerk als kerk in functie is.'

Het publiek van de tentoonstelling leek er geen problemen mee te hebben. Kinderen lopen er langs en roepen: 'Die heeft een grote piemel!'. Toch is het beeld verwijderd uit de expositieruimte. De tentoonstelling, zonder Hermaphrodite, is nog tot 11 juli te zien in de St. Jansbasiliek in Oosterhout.

Bron(nen):   Het Parool