Obsceen taalgebruik in Rusland: meer dan 1000 euro boete

Sinds 1 juli is er in Rusland een nieuwe wet van kracht die 'obsceen taalgebruik' verbiedt in de Russische cultuur en media. Gewone mensen kunnen boetes tot 50 euro krijgen, ambtenaren het dubbele en bedrijven boven de 1000 euro. De boetes gelden bij openbare vertoningen van een 'literair, artistiek of volkskundig werk', ook comedy's en blockbusters. Alleen in 'literair Russisch' worden krachttermen nog geduld. Volgens het Kremlin willen ze zo de Russische burgers beschermen tegen beschadiging van de taal en cultuur. Maar een lijst van verboden woorden of termen is er niet. De Russische overheid: "Een onafhankelijk onderzoek zal dat per gebeurtenis moeten vaststellen." Critici en critici uit de artistieke wereld hekelen de nieuwe wet. Volgens hen is het wederom een poging van Putin om de vrijheid van meningsuiting te beperken. Dit nadat homoseksuele propaganda eerder al verboden werd. Ook het feit dat er geen woordenlijst bestaat maakt volgens critici dat de wet makkelijk misbruikt kan worden. Theaterdirecteur Dmitry Yegorov heeft beloofd met een lijst te komen van verschillende werken uit de Russische cultuur waarin vloeken en schuttingtaal voorkomen. De lijst zal vele Russische klassiekers bevatten.

Bron(nen):   De Redactie  rt    

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Meester Proper

  De overeenkomsten met Nazi-Duitsland worden steeds talrijker. Die arme Poetin is het afgelopen jaar duidelijk waanzinnig geworden en sleept nu het Russisch volk in zijn ondergang mee.

  • Elementary

   Je hebt zeker nooit gehoord van de Wet van Godwin!

   (in antwoord op Meester Proper)
   • Meester Proper

    Jawel, ik trek er me alleen niets van aan. Het Poetin-regime, waar ik aanvankelijk nog wel enige sympathie voor had, gaat steeds meer op het naziregime lijken. Net als Hitler wil Poetin alle Russisch sprekenden in één Rijk samenbrengen. Net als Hitler heeft Poetin etnische spanningen aangewakkerd om buurlanden te annexeren. Voeg daarbij de homofobie, het zuiverheidsdenken, de gelijkschakeling en de censuur en je hebt een overeenkomst waar Godwin geen speld tussen kan krijgen.

    (in antwoord op Elementary)
    • Elementary

     Dus je hebt er van gehoord en je gaat gewoon verder, raar!?!

     (in antwoord op Meester Proper)
     • Meester Proper

      Dat is helemaal niet raar. De Tweede Wereldoorlog speelt een cruciale rol in de Russische identiteit. De Russen zien zichzelf als de overwinnaars van het fascisme en zetten daarom hun tegenstanders schaamteloos neer als nazi’s. Op Russia Today, de Russische staatszender, werd het nieuwe Oekraïens regime steevast weggezet als een bende fascisten. In dat licht gezien zijn de inhoudelijke overeenkomsten tussen Verenigd Rusland en de NSDAP des te opmerkelijker.

      (in antwoord op Elementary)
     • Guest

      Jij noemt één facet terwijl ik een hele serie van inhoudelijke overeenkomsten tussen Poetin en ɹǝןʇıɥ aantoon. Het politiek gedachtegoed van Verenigd Rusland zit inhoudelijkerwijs heel dicht bij dat van de NSDAP, dat kun je niet zeggen over Democraten en Republikeinen in de VS.

      (in antwoord op Elementary)
 2. Kopje thee

  “Critici en critici uit de artistieke wereld hekelen de nieuwe wet.” Oh, dus critici uit de artistieke wereld zijn eigenlijk geen echte critici… maar hekelen doen ze allebei… wat natuurlijk ook reuze uniek is voor critici…
  On topic: ga d’r maar aanstaan, in Rusland. Die schelden als bootwerkers.

 3. Elementary

  In het land waar M. Proper zelf vandaan komt (V.S.) bestaat eenzelfde wet al sinds jaar en dag. Probeer daar maar eens F*CK te zeggen op insgelijks welke zender. Alles wordt daar al jaren lang gecensureerd. En het “per ongeluk” tonen van een ontbloot borstje (Janet Jackson) ontaarde zelfs in een Nation wijde shock.
  Arme amerikanen ze wonen dus ook al heel lang in een land dat op Nazi-Duitsland lijkt, volgens de mislukte logica van M. Propper dan.

  • Meester Proper

   Jij noemt één facet terwijl ik een hele serie van inhoudelijke overeenkomsten tussen Poetin en Hitler aantoon. Het politiek gedachtegoed van Verenigd Rusland zit inhoudelijkerwijs heel dicht bij dat van de NSDAP, dat kun je niet zeggen over Democraten en Republikeinen in de VS.

   (in antwoord op Elementary)
   • Elementary

    Klopt volgens jouw mislukte logica heb je volgens je eigen gedachtegoed inderdaad altijd gelijk. Inhoudelijk sla je zoals gewoonlijk de plank volkomen mis..

    (in antwoord op Meester Proper)
 4. Elementary

  Volgens M. Plopper noem ik slechts een facet………..
  Nou tijd voor een 2e facet dan, de echte nazi’s zijn te vinden zoals algemeen bekend buiten Mainstream Media in de huidige regering van het door M. Plopper o zo geliefde Oekraïne!!!
  Zie de volgende link hieronder en oei staat daar nou de republikein John McCain pontificaal naast een Oekraïense leider die even daarvoor op een rare manier een vlieg uit de lucht probeerde te meppen en hee wacht staat daar ook de Democratisch onderminister van buitenlandse zaken Victoria “Fuck the EU” Nuland. Wow! en Putin is tegen deze onrechtmatige regering en hij is dus de Nazi volgens Propper dan. Ik ben in de war nu (niet echt dus)!

  Check your facts Popper!
  http://www.afvn.nl/archief/Info_over_de_neonazis_in_Oekraine_en_hun_ondersteuning_door_de_Amerikaanse_regering.htm

Reacties niet toegestaan